Pocetkom 20. vijeka cilj Austrije u Bosni je bila katolizacija Bosnjackih gradova, dovlacenjem jeftine katolicke fukare iz Slovenije, Hrvatske, Ceske, Poljske, Italije i Austrije, te kasnije asimilacija tih istih ljudi u Hrvate. Nasilna rusenja muslimanskih mezarja, nasilna katolizacija i ukidanje jezika je itekako imalo za cilj da se stvori prosirena Srbija i Hrvatska na ovim prostorima. Odatle potice i fasizam na onim snimcima.
hahha... a da nije slucajno Austrougarskoj bilo tesko uspostaviti javnu upravu i izgraditi infrastrukturu bez pismenog i obucenog kadra - cinovnika, ljekara, profesora, inzinjera i naravno obucenih radnika... je li to mogao biti razlog "dovlacenja" - tacnije stimulisanja dolaska kadrova neophodnih za razvoj ? Nisu li bas Austrougari zvali lokalni jezik bosanskim? Nemas ti pojma, decko....
austrougarska je u bih dovodila radnu snagu iz svog carstva koje je obuhvatalo sloveniju,hrvatsku,madjarsku,cehoslovacku,poljsku,AU je pocela industriju u bosni,zato im je bilo potreban velik broj radnika.
Prikaži sve komentare (87)