Svidjelo se to nekom ili ne, ali citajte istoriju pa cete uvidjeti da su krajisnici, oni preko Une, bosnjaci koliko i kinezi. To su nepobitne istorijske cinjenice. Dobar dio nasih prezimena vuce korjene izike i Udbine, a i u narodnom govoru pricamo ikavicom sto nigdje u BiH necete sresti. I onda zele preko noci da postanemo Bosnjaci. Nikad!
Pa normalno. Kako da budemo bosnjaci kada nikad nismo bili u sastavu Srednjovjekovne Bosanske drzave. To sto smo bili u sastavu Bosanskog pasaluka, kao teritorijalna jedinica u Osmanskom carstvu ne znaci da smo time postali Otomani-Turci a ni Bosnjaci. I da, ja sam se na popisu izjasnio kao Hrvat-Musliman. Nece Bakir vise na osnovu moje nacionalne pripadnosti crpit svoju moc.
@Abdikant Konju, osmanska migraciona politika je bila naseliti novoosvojena podrucja sa narodom iz unutrasnjosti Bosne. Tako je i Lika nakon osvajanja naselhena Bosnjacima iz unutrasnjosti. A nakon pada Like taj narod se nastanio na podrucju danasnje Krajine. Znaci, to su porijeklom Bosnjaci iz sredista Bosne!
Prikaži sve komentare (120)