OPCIJA 1 - Status quo - Daytonski apartheid - 2040 godina BIH PREZIVLJAVA U SADASNJIM GRANICAMA, BiH populacija broji izmedju 2 i 2,5 miliona. Najiinteligentniji i najsposobniji su vec odavno otisli na zapad, ostarjela populacija, penzionera i nezaposlenih je puno vise nego zaposlenih, ogromna administracija mora se zaduzivati da bi se hranila. Kredite nema ko vise placati, sve steka sto jos vise pospjesuje iseljavanje.
OPCIJA 2 - Lokalni referendumi koji NISU na nivou drzave RAT koji ukljucuju i Srbiju i Hrvatsku, a nece promijeniti granice tih drzava. Cim pocne, kao posljedicu ce imati troduplo iseljavanje nego je sad, a sad je ogromno, sto znaci da ce sve tri zemlje se prvog dana rata suociti sa nepovratnim izumiranjem populacije. Zapravo, pesimisticni scenario kaze da su populacije sve tri zemlje vec u toj fazi i bez rata. Primjer Hrvatske, otkako su usli u EU, 10% HR populacije je iselilo u EU.
Opcija 3 - Novi ustav, usminkani i modernizirani ustav RBiH Znaci centar je jedinka, drzavljanin BiH koji ce imati takva ljudska prava, da mu je sasvim svejedno gdje zivi na podrucju BiH. Sistem predsjednika, vlade i parlamenta, zasnovanog na jedan covjek, jedan glas, dva nivoa vlasti, drzavni i opcinski/gradski za vece centre. Administracija sto manja to bolja, digitalizirana, efikasna i odgovorna. Za svaki drzavni projekt koji zahtjeva kredit veci od 100 miliona, referendum na nivou BiH.
Prikaži sve komentare (738)