Ulazak na mala vrata
66

Da li će sporazumom sa Frontexom dio kontrole nad granicom BiH biti prepušten entitetima

F. H.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić je govoreći o formiranju pregovaračkog tima za pregovore o Sporazumu o saradnji sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) najavio da će u saradnju biti uključene i entitetske, tj. kantonalne policije.

Naime, Nešić je kazao da u sporazum trebaju biti uključene i specifičnosti Bosne i Hercegovine, a kao jednu od stavki je istakao i to da pored Granične policije uz pripadnike Frontexa budu uključeni i pripadnici entitetskih i kantonalnih MUP-ov.

Ako se zna da isključivo nadležnost u graničnom pojasu Bosne i Hercegovine ima Granična policija BiH, postavlja se pitanje zašto uvoditi kantonalne i entitetske MUP-ove i da li se ovdje radi o oduzimanju nadležnosti državnih organa u korist nižih nivoa vlasti.

"Biće potrebno razumijevanje EU da sporazum mora biti dorađen elementima koji uvažavaju te specifičnosti. Tu prije svega mislim na strukturu raspoređivanja snaga Frontexa. Radi postizanja unutrašnjeg političkog kompromisa u BiH, nama je važno da pored Granične policije uz pripadnike Frontexa budu uključeni i pripadnici entitetskih i kantonalnih MUP-ova. Druga stvar je pitanje imuniteta. Za nas je prihvatljivo da imunitet pripadnici Frontexa imaju tokom obavljanja svojih dužnosti. Treća stvar, pitanje je našeg suvereniteta i mi ćemo insistirati na tome da pripadnici Frontexa ne mogu preduzimati nikakve akcije bez iskazivanja naše potrebe za tim, odnosno da moraju postupati u skladu sa iskazanim potrebama i zadacima naših nadležnih policijskih tijela", kazao je Nešić.

Izvori Klix.ba iz Granične policije BiH navode kako je tumačenje Nešića u suprotnosti sa zakonima koji propisuju nadležnosti Granične policije.

"Zakonom o graničnoj kontroli je propisano u članu 4 da je Granična policija BiH nadležna za kontrolu državnih granica i nema govora da se može dodjeljivati nadležnost entitetskim i kantonalnim MUP-ovima za poslove koji su zakonom propisani i dodjeljeni Graničnoj policiji BiH. Ovo bi predstavljalo dodatno kršenje državnih zakona iz politikanskih zakona", pojašnjava izvor.

Frontex za svoje partnere u svim drugim zemljama za partnere ima graničnu policiju ili graničnu stražu, a ne neke druge policijske agencije.

Tačno je da je zbog kadrovske nepopunjenosti Granične policije BiH bilo slučajeva da se koriste kapaciteti drugih policijskih agencija, ali to je bilo u smislu da su ti ljudi bili dodijeljeni i prisjedinjeni graničnoj policiji, a radilo se o privremenom prisjednjivanju i radili su u skladu sa uputama Granične policije BiH.

Problematičan je tim za pregovaranje kojeg čine direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković, a njegovi zamjenici su pomoćnik ministra za opću i graničnu sigurnost Ermin Pešto i savjetnik ministra Ljuban Panić. Naime, osim direktora Kuprešakovići drugi članovi tima nisu kako je bilo očekivano profesionalci iz Granične policije nego službenici Ministarstva sigurnosti direktno podređeni ministru Nešiću.

"Osim što se krše zakonski propisi, Frontexu kao partneru se šalje slika o nama kao neozbiljnom partneru. Treći razlog je osim političkih da se istakne nadležnost entitetskih MUP-ova u odnosu na državnu agenciju, je taj da Frontex raspolaže velikim budžetom i neko je procijenio da će biti usmjeravanje novca na agencije za zaštitu granica i neko je procijenio da se dio novca slije u druge agencije osim Granične policije", zaključuje izvor Klix.ba.