Veliki problem
20

Ko i zbog čega sprečava kupovinu oružja za sigurnosne agencije BiH: Opstrukcije traju nekoliko mjeseci

V. K.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Zastupnik u Predstavničkom domu Bosne i Hercegovine Saša Magazinović govorio je o problemu nabavke oružja i policijske opreme za državne sigurnosne agencije te je rekao kako se proces već duži period opstruira.

Govoreći o ovoj temi, Magazinović je objasnio na koji način se opstruira cjelokupna procedura.

"Već sedam mjeseci se opstruira nabavka oružja i policijske opreme za državne sigurnosne agencije. Kako? Žalbama i to sa očiglednom namjerom da se zaustavi proces. Zbog čega se tvrdi da je to namjera? Zbog toga što kompanije koje se žale ne uplaćuju taksu što je razlog da se žalba odbije, ali svaka od njih 'potroši' značajno vrijeme. Prema informacijama iz Agencije za policijsku podršku, u ovom slučaju žalbu ulažu različite kompanije čiji je vlasnik ista osoba", navodi Magazinović.

Kako ističe, o svemu ovome ga je informisao direktor Enver Hadžiahmetović i njegovi saradnici.

"Oružje i oprema koji su predmet nabavke su namijenjeni SIPA-i, Graničnoj policiji i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela. Budući da iz Agencije za policijsku podršku navode da u ovom slučaju postoje indicije o mogućem ugrožavanju sigurnosnih interesa Bosne i Hercegovine, poduzimaju odgovarajuće korake prema Institucijama BiH", ističe državni zastupnik.

Pojasnio je i kako je ovo samo jedan od primjera kako se u procesu javnih nabavki zloupotrebom prava na žalbu zaustavljaju nabavke.

"Dobra vijest je da ozbiljan tim ljudi iz različitih institucija radi na rješenju ovog sveprisutnog problema, ali i na dokumentovanju slučajeva zloupotreba. Ako se jedna kompanija za godinu dana žali 365 puta, svaki dan po jedna žalba, onda je to dovoljan alarm da država reaguje. Dosta je bilo ucjena, reketiranja i zaustavljanja nabavki iz različitih pobuda", zaključio je Magazinović.