Zanimljiviji detalji
34

Ubica iz SAD-a bio aktivan na X-u i pratio je svega par profila, a među njima i jednog profesora

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dok policija još uvijek traga za Robertom Cardom, počiniocem masovnog ubistva u američkom gradu Lewistonu, iznose se zanimljivi detalji o ovom 40-godišnjaku koji je, između ostalog, bio vrlo aktivan na društvenoj mreži X.

Ova platforma je izbrisala njegov nalog, a prije toga ga je pregledala stranica Heavy.com koja donosi detalje o tome šta je lajkao i koga je pratio.

Card je lajkao objave izvršnog direktora X-a Elona Muska i vlasnika Dallas Mavericksa Marka Cubana, kao i profesora koji proučava terorizam i brojnih istaknutih konzervativnih političara i stručnjaka, uključujući Donalda Trumpa Jr. i novinara Tuckera Carlsona.

U martu mu se svidio tweet Trumpa Jr.-a koji je glasio: "S obzirom na nevjerovatan porast trans/nebinarnih masovnih pucača u posljednjih nekoliko godina, možda bismo, umjesto da pričamo o oružju, trebali govoriti o luđacima koji našoj djeci guraju svoja sr**ja o rodnoj afirmaciji."

Komentarisao je u decembru prošle godine i CNBC-jevu priču s naslovom: "WNBA zvijezda Brittney Griner puštena iz ruskog pritvora nakon 10 mjeseci, kaže Biden." Ispod toga je napisao: "Masovni ubica za wnba igrača, odličan posao, samo tako nastavi."

Card je pratio samo nekoliko računa na X-u. Uključivali su konzervativnu stranicu Proud Patriots, Elona Muska, Marka Cubana, CNBC, Joea Rogana i profesora na Univerzitetu Maine Asifa Nawaya što je privuklo veliku pažnju.

Na stranici Univerziteta piše da je Nawaya asistent profesora historije i međunarodnih odnosa. Također se navodi da je njegovo istraživanje usmjereno na suzbijanje nasilnog ekstremizma i organizacijsku dinamiku terorizma. Nawaya je specijaliziran za politiku Bliskog istoka i Južne Azije, a njegovo istraživanje koristi interdisciplinarne pristupe za proučavanje demokratskih stavova i uspona političkog islama i terorizma u muslimanskom svijetu.

U upozorenju organa za provođenje zakona ranije je navedeno da je Card "obučeni instruktor vatrenog oružja za kojeg se vjeruje da je u vojnoj rezervi stacioniranoj u Sacou, Maine.

" U policijskom biltenu kaže se da se Card prijavio da je čuo 'glasove' i da je prijetio da će pucati u vojnu bazu za obuku u Sacou u Maineu. Zbog toga je upućen u ustanovu kako bi dobio adekvatnu pomoć zbog mentalnih problema.