Parlament BiH
53

SDS-ov zastupnik predložio zakon o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija i sa nacionalnim odlučivanjem

SRNA/Klix.ba
Želimir Nešković
Želimir Nešković
Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković (SDS) predstavio je danas u Sarajevu prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH prema kojem bi u njemu bilo ukupno devet sudija državljana BiH, bez stranih sudija.

Nešković je pojasnio da, prema ovom prijedlogu, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH bira šest sudija, a Narodna skupština Republike Srpske troje te da iz svakog od konstitutivnih naroda može biti izabrano najviše troje sudija.

Kod zamjene stranih sudija domaćim sucima najvažnije je na koji način će se odlučivati u Ustavnom sudu BiH, a prema SDS-ovom prijedlogu uvelo bi se nacionalno odlučivanje, što do sada nije bio slučaj.

"Način odlučivanja u Ustavnom sudu BiH predviđen je tako da se odluke donose većinom glasova svih sudija. U njemu se učestvuje najmanje jednim glasom jednog sudije iz jednog od konstitutivnih naroda u BiH i iz jednog entiteta", rekao je Nešković na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prema pravilniku Ustavnog suda BiH trenutno se glasa prostom većinom sudija bez obzira na nacionalnost sudije.

Nešković je dodao da je više razloga za donošenje ovog zakona, prije svega, da su to preporuke Evropske komisije.

"Ali tu su i brojne činjenice koje govore o tome da je regulativa kada je riječ o radu Ustavnog suda BiH zastarjela, da nije adekvatna i da treba biti bolja, imajući u vidu karakter BiH, njenu složenost u ustavno-pravnom sistemu i uređenju", naveo je.

Nešković je podsjetio da su 2016. godine poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iz SNSD-a i SDS-a predložili isti zakon, te izrazio nadu da će predstavnici SNSD-a podržati njegov zakonski prijedlog.

"Očekujem da SNSD podrži ovaj zakon, i ne samo to, očekujem i da 'izlobira`' kod svojih partnera da ga podrže, jer ako mogu zajednički da djeluju kada je riječ o donošenju reformskih zakona, siguran sam da to mogu i na donošenju ovog zakona", naveo je Nešković.

Međutim, realnost je nešto drugačija. Za donošenje ovakvog zakona je potreban širi politički dogovor na nivou države, koji ne postoji. Osim toga, vrlo je izvjesno da ni SNSD neće podržati SDS-ov prijedlog.

Govoreći o radu Ustavnog suda BiH, Nešković je naglasio da su zakonska i regulativna pitanja o radu ove institucije regulisana Pravilnikom o radu koji je donio sam Ustavni sud BiH, te da novi zakon treba detaljnije odrediti način izbora sudija, sastav, odlučivanje i sva pitanja koja se pojedinačno odnose na rad Ustavnog suda.