Historijsko ne

Luka Modrić, simbol opstanka evropskog nogometa u borbi sa saudijskim milionima

Princ Mohamed bin Salman ipak nije uspio dovesti jedno veliko ime koje je želio (Foto: A.L./Klix.ba)
Princ Mohamed bin Salman ipak nije uspio dovesti jedno veliko ime koje je želio (Foto: A.L./Klix.ba)
...
Dino Pajo
26.06.2023. u 16:06

Luka Modrić je produžio ugovor s Realom na još godinu dana. Najobičnija vijest, koja se ponavlja iz sezone u sezonu, ali ovoga puta odjeknula je mnogo jačim intenzitetom nego ranije. Zašto je to tako?

Od marta traje saga oko novog ugovora Luke Modrića i Real Madrida. U medijima se pisalo sve i svašta, od ultimatuma hrvatskom veznjaku da se odrekne svoje reprezentacije, do toga da je pukla ljubav dviju strana koje su izrodile najljepšu nogometnu priču i ispunile san svakog dječaka koji obuče kopačke, a to je da osvoji Zlatnu loptu.

Godina ugovora manje ili više, 11 ili 12 sezona u dresu Real Madrida, razlika nije velika. Zašto je onda toliko važan podatak da je Modrić produžio ugovor s Realom.

Kao nikada ranije, saudijski milioni i četiri najveća kluba u grupaciji princa Mohammeda bin Salmana "napala" su nogometne zvijezde sa Starog kontinenta i to ne samo veterane, nego i mlade igrače te nogometaše u najboljim godinama.

Kada je u januaru pričao o svom prelasku u Saudijsku Arabiju, Cristiano Ronaldo je kao iz puške "izvalio" da će Saudijska Arabija za nekoliko godina biti četvrta ili peta liga na svijetu.

Ronaldova "izvala" ipak ima smisla

Ronaldo je ovom izjavom nasmijao javnost kao malo kada ranije, a mnogi su smatrali da je samo želio nahraniti svoj ego i opravdati napuštanje evropskog nogometa, iako je i dalje mogao birati između klubova koji znače nešto u Evropi.

Međutim, znao je Ronaldo za "paklene" planove vodećih ljudi saudijskog nogometa koji su svi pod kontrolom princa Mohameda bin Salmana. Plan i jeste zaista takav, cilj je od donedavno amaterskog nogometa napraviti adekvatnog rivala Evropi u borbi za nogometnu prevlast u svijetu upumpavanjem doskora teško zamislivih novčanih sredstava.

Ljetni prijelazni rok tek je počeo, a ovih dana svjedočimo pravom egzodusu igrača iz Evrope koji potpisuju ugovore sa saudijskim klubovima. Ronaldov primjer slijedili su mnogi, a prvi Karim Benzema, koji je i posljednji osvajač Zlatne lopte.

Upravo zbog toga, Modrićeva odluka je možda i historijska. Ono što je hrvatski veznjak uradio 26. juna 2023. godine ostat će upisano u knjige evropske nogometne historije, a može poslužiti i kao putokaz za mlade igrače.

Historijsko NE historijskoj ponudi

Iako se o Modrićevoj situaciji proteklih mjeseci pisalo sve i svašta, jedino sigurno je da su na njegovu adresu stizale razne ponude iz Saudijske Arabije. Basnoslovne cifre, "blanko čekovi", sve moguće povlastice...

Sve to odbio je Modrić u želji da u 38. godini igra na najvišem mogućem nivou i u najvećem klubu na svijetu. Svjestan je i on da možda ne može pokazati sve ono što ga je krasilo u posljednjoj deceniji, ali je ostao na braniku nogometne Evrope te da pokuša od talentovanih mladića u veznom redu Reala napraviti svoju kopiju.

Na Modrićevu adresu stizale su ponude od 50 i 60 miliona po sezoni iz Saudijske Arabije, a ukupno je mogao zaraditi nevjerovatnih 200 miliona po jednom ugovoru za nekoliko sezona. O tome je jutros pisao i ugledni italijanski novinar Fabrizio Romano, koji navodi da je hrvatski veznjak odbio jednu od najvećih ponuda u historiji nogometa.

Odlučio je da odbije ponudu i tako zaslužio poštvanje navijača Real Madrida, ali i onih neutralnih, koji ne žele da svoje junake gledaju negdje gdje nisu i ne mogu naviknuti se.

Dok se iz sekunde u sekundu čeka koje će to novo ime potpisati za neku saudijsku ekipu, dok čekamo novi transfer, novi dogovor, novu astronomsku ponudu, svojevremeno najbolji igrač svijeta rekao je jedno podebljano NE.

Još uvijek se nije u javnosti "ohladio" senzacionalan transfer Rubena Nevesa iz Wolverhamptona u Al Hilal. Za one koji možda nisu pratili situaciju detaljnije, Portugalac je u najboljim godinama imao priliku birati evropskog velikana za kojeg će igrati.

Sjajnim igrama za Vukove s Molineuxa i reprezentaciju Portugala privukao je pažnju Barcelone, Manchester Uniteda i Arsenala. Engleski mediji izdvajali su upravo United kao favorita za njegovo dovođenje, pričalo se o ponudama koje bi definitivno bile i najunosnije u njegovoj karijeri, ali je na kraju odlučio oprostiti se od Evrope i prihvatiti ponudu Al Hilala.

Uslijedio je, usudit ćemo se reći, komičan oproštaj. Njegove suze nakon napuštanja Wolverhamptona i potpisa za Al Hilal brzo su obišle svijet i javnost mu ne vjeruje u tvrdnjama da mu je teško palo to što odlazi u godinama kada bi trebao dominirati elitnim nogometom.

Saudijcima niko ne smije zamjeriti

Za razliku od Nevesa i plejade mladih igrača koji će sutra pričati kako im je od "malih nogu" bila želja da obuku dres Al Ittihada, Al Taawona ili Al Feihe, Arapi nisu uspjeli dovesti onoga kojeg su najviše željeli.

Da se razumijemo, Saudijcima niko ni na čemu ne može zamjeriti. Ono što oni rade, pokušavali su već ranije Kinezi i Amerikanci, ali im nije uspjelo. Njihovo legitimno pravo je poslati ponudu u skladu sa svojim mogućnostima i čekati odgovor igrača, igrača kojeg niko ne tjera na transfer.

Ipak, Modrićevo ne basnoslovnoj ponudi iz Azije moglo bi se u budućnosti pokazati kao ključ za ponavljanje onoga što se desilo pomenutim Kinezima i Amerikancima.

Istovremeno, Modrić će ostati u Realu da kao "maestro profesor" podučava nove klince koji su stigli da naslijede peterostruke prvake Evrope iz jedne od najslavnijih generacija madridskog kluba. Godina stasavanja uz prekaljenog majstora Luku Modrića bit značajna za njihovu evoluciju, a koristi bi osim Reala mogli imati i svi koji žele da najbolji svjetski nogomet ostane na Starom kontinentu.

103