Potpis naredne sedmice
5

Već je poznat Benzemin novi klub, "faraonski" ugovor nije mogao odbiti

H. H.
Benzema bi sljedeće sedmice trebao biti predstavljen u Saudijskoj Arabiji (Foto: EPA-EFE)
Benzema bi sljedeće sedmice trebao biti predstavljen u Saudijskoj Arabiji (Foto: EPA-EFE)
Francuski napadač Karim Benzema odlučio je da napusti Real Madrid nakon 14 sezona u španskom timu, dogovorivši prelazak u Al Ittihad iz Saudijske Arabije, objavili su ugledni mediji na Pirinejima.
Benzema je ranije pristao da produži ugovor sa Realom do 2024. godine, ali je ponuda Al Ittihada bila previše dobra da bi je odbio - nevjerovatnih 200 miliona eura tokom dvije sezone, bez poreza.

Očekuje se da Francuz već naredne sedmice ozvaniči svoj prelazak u Saudijsku Arabiju, gdje će se pridružiti Cristianu Ronaldu koji od ranije nastupa za Al Nassr.

Prošle sedmice, Benzema se sastao s predsjednikom Real Madrida Florentinom Pérezom kako bi razgovarao o svom statusu, a iako je Pérez je nastojao uvjeriti Benzemu da ostane u Realu, Francuz je bio odlučan da ode i u Realu su ispoštovali njegovu odluku.

Svečana institucionalna počast i oproštaj od Benzeme održat će se u Ciudad Real Madridu u utorak, 6. juna. Skup će uljepšati prisustvo predsjednika Florentina Péreza, koji ima za cilj da oda počast odlazećoj ikoni Kraljevskog kluba.

Benzema je stigao u Madrid 2009. godine sa samo 21 godinom i postao je ključni napadač kluba u više od decenije unutar jedne od najslavnijih era madridskog kluba. Tokom tih 14 godina osvojio je 25 trofeja, od čega pet Liga prvaka.

Odlazi kao drugi strijelac u klupskoj historiji, sa impresivnim brojem od 353 gola i zaostaje samo za Cristianom Ronaldom (450). Uz to, Benzema je strani igrač koji je najviše puta obukao dres Real Madrida (647 nastupa), čime je osigurao petu poziciju u ukupnom poretku, a ispred njega su Raúl, Casillas, Sanchis i Hierro.