Pravilnik još u izradi
85

Pitali smo sarajevske ugostitelje hoće li zabraniti pušenje u objektima od 28. maja

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Iako u nedjelju, 28. maja, na području Federacije BiH na snagu stupa Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, ugostitelji nisu dobili nikakve upute.
Pravilnik o uslovima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja još je u izradi, a bit će objavljen na web stranici Federalnog ministarstva zdravstva.

Pitali smo sarajevske ugostitelje kako se pripremaju za provedbu ovog zakona te da li će u svojim lokalima imati dvije zone - za pušače i nepušače.

Kako su u razgovoru za Klix.ba kazali pitanja je mnogo, a jedine informacije koje imaju su one iz medija.

Haris Skopljak iz Aquarius Vilsa kaže da u ovom objektu ima dovoljan broj prostorija te da će na početku napraviti pušačku i nepušačku zonu. Nedoumica koju imaju je, a u vezi koje nisu dobili nikakve upute, je ta da se u objektu služi hrana zbog čega bi, prema zakonu, pušenje trebalo biti zabranjeno. Ipak, s druge strane, površina objekta omogućava rad u dvije zone.

Aquarius Vils: U funkciji će biti dvije zone
Aquarius Vils: U funkciji će biti dvije zone

"Još nismo dobili akte ni podakte da bi znali kako da tačno postupamo, jer ništa nije detaljno precizirano da bi mi mogli krenuti u provedbu zakona. Mi ćemo, naravno, krenuti u primjenu s ovim datumom onako kako mi to mislimo da možemo da uradimo. Poznavajući sistematizaciju ove države pretpostavljamo da će se to mijenjati iz mjeseca u mjesec", kaže Skopljak.

Dodaje da je menadžment Aquariusa razmatrao organizaciju rada na način da niko od posjetilaca ne bude oštećen te da čekaju da im nadležni pošalju konkretnije upute.

"Nismo dobili ni informaciju šta će se dešavati sa elektronskim cigaretama, jer bi se po nekom članu zakona mogle dozvoliti one koje ne proizvode duhanski dim", kaže Skopljak i dodaje da će oznake za nepušačku zonu postaviti u subotu.

Sarajevski ugostitelj u čijem vlasništvu su, između ostalog, City Lounge i Tesla, napominje da se ovakav zakon bez problema već primjenjuje u zemljama Evropske unije.

Stojnić: Zakon se bez problema provodi u EU (Foto: Instagram)
Stojnić: Zakon se bez problema provodi u EU (Foto: Instagram)

Ipak, Stojnić nam potvrđuje da ugostitelji nisu dobili nikakve detaljne upute.

"Sve smo iz medija pročitali i koliko vidim primjenjivat ćemo zakone kao u Evropskoj uniji. U suštini to je i u Evropskoj uniji bio šok za neke građane, pušače doduše, tako je na početku I kod nas, vidim da ljudi mnogo negoduju, ali jednostavno ako želimo u EU to je zakon koji moramo primijeniti. Taj zakon građani EU poštuju", naglašava Stojnić.

Kaže nam da će u svojim objektima napraviti zonu za pušače i za nepušače, što je praksa i u EU.

"Moramo biti ravnopravni u svemu, omogućiti zonu onima koji konzumiraju duhanske proizvode, ali i onima kojima smeta nikotin", kaže Stojnić.

Esmir Selimović, upravnik restoran Vapiano, također nam kaže da informacije o primjeni novog zakona pronalaze u medijima.

Vapiano: Pušenje će biti zabranjeno
Vapiano: Pušenje će biti zabranjeno

"Niko nam se zvanično nije obratio, niti dao upute šta smijemo, šta ne smijemo. Kako sam obaviješten na početku će inspekcija prvih šest mjeseci obilaziti lokale i vjerovatno misle ljude tako edukovati, davati smjernice. Mi se pripremimo za zabranu pušenja u objektu", kaže Selimović.

Kontaktirali smo i Jasminu Čekrić iz Udruženja PROI koja nam je rekla da je Pravilnik još uvijek u izradi te da ugostitelji imaju vremena da se pripreme.

"Primjena zakona počinje za fizička lica, s tim da ugostiteljski objekti imaju vremena da se pripreme i prilagode", kaže Čekrić.

Čekrić: Narednih šest mjeseci bez kažnjavanja
Čekrić: Narednih šest mjeseci bez kažnjavanja

Na naše pitanje šta to tačno znači odgovara da će pušenje biti zabranjeno, ali da neće biti kažnjavanja.

"Narednih šest mjeseci nema kažnjavanja, samo opomena", kaže Čekrić.

Pitali smo je na koji će način biti regulisana upotreba nargila (vodena lula, op. a.) te da li one podliježu ovom zakonu. Kako nam je objasnila u kafićima tog tipa će se moći pušiti jer se u njima ne poslužuje hrana.

Ipak, da je situacija kompleksnija pokazuju primjeri ugostiteljskih objekata u kojima se pored nargile služi i hrana. Vlasnici takvog tipa lokala su nam kazali da nisu upoznati s pravilima koja se na njih odnose te da ne znaju da li trebaju praviti korekcije u poslovanju od nedjelje.

Podsjećamo, zakon je stupio na snagu u maju prošle godine, sa početkom primjene godinu dana od dana stupanja na snagu.

U skladu sa navedenim zakonom pušenje se zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu.

Također se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe, što nadgledaju policijski službenici.

Kako je navedeno u Zakonu, vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) bit će dužni na vidnim mjestima istaći znak "zabranjeno pušenje", a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela.

Za sve one koji ne budu poštovali Zakon, navedene su i kazne koje idu i do 15.000 KM. Pravno lice koje ne zabrani upotrebu duhana platit će kaznu do 5.000 KM, dok će fizičko lice koje konzumira duhan u zatvorenom prostoru biti kažnjeno sa 100 maraka.