Pred nama je spektakl
255

Džeko i Inter zakazali milanski derbi u polufinalu, BiH ima sigurnog finalistu Lige prvaka

D. P.
Džeko ili Krunić igrat će u finalu Lige prvaka
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Intera remijem s Benficom rezultatom 3:3 izborili su plasman u polufinale Lige prvaka i tu zakazali veliki okršaj protiv gradskog rivala Milana.

Milanski velikan večeras je imao lakši dio posla zahvaljujući pobjedi na gostovanju rezultatom 2:0. Večeras je bilo potrebno samo da tu prednost i sačuva.

Stvari su bile znatno lakše jer je Inter došao i večeras u rano vodstvo golom Nicola Barelle koji je sjajno pogodio s desne strane dalji ugao mreže Benfice.

Lisabonski Orlovi nisu se odmah predali. Naprotiv, do kraja prvog dijela zaigrali su znatno bolje i stigla je nagrada.

Igrao se 38. minut kada je Rafa Silva centrirao s desne strane, a Fredrik Aursnes lijepo pogodio glavom za 1:1. Taj gol vratio je kakvu-takvu nadu gostima da mogu do senzacije večeras.

Na odmor se otišlo rezultatom 1:1, a u nastavku utakmice Benfica je zaigrala nešto ofanzivnije. To je ostavljalo prostora za Milaneze da ovjere plasman.

Naš reprezentativac Edin Džeko dobru šansu je imao u 61. minuti kada je glavom šutirao pored gola. To je bio uvod u ono što će se desiti samo nekoliko minuta ranije.

Federico Dimarco je prošao po lijevoj strani i uputio loptu u peterac, a Lautaru Martinezu preostao je lakši dio posla. Taj gol značio je i kraj nade za goste da mogu u polufinale.

Reprezentativac BiH Edin Džeko iz igre je izašao u 76. minuti, a Inter je do kraja uspio postići još jedan pogodak. Rezervista Joaquin Correa lijepo je pogodio u 80. minuti za 3:1. Do kraja utakmice Silva i Tella su pogodili za konačnih 3:3.

Ipak, Inter je u ukupnom skoru čuvao i bez ikakvih problema sačuvao prednost te izborio polufinale Lige prvaka.

Ono što je mnogo važnije, u polufinalu Lige prvaka gledat ćemo veliki milanski derbi jer je Inter zakazao duel protiv Milana. Bolja najava nam ne treba, Liga prvaka dugo nije imala spektakl takvog naboja u polufinalu.

Derbi "della Madonnina" između Intera i Milana bit će i bh. derbi. Edin Džeko će na megdan Radetu Kruniću, a to znači i da će Bosna i Hercegovina nakon šest godina imati sigurnog predstavnika u finalu Lige prvaka. Posljednji put BiH je u finalu predstavljao Miralem Pjanić sa svojim Juventusom, ali je poražen od Reala 2017. godine.

Rezultat i strijelci:

Inter - Benfica 3:3 (Barella 14', Martinez 65', Correa 81' / Aursnes 38', Silva 87', Tella 90+4')