Protesti se nastavljaju
17

Opsadno stanje u Parizu: Blokade oko Ustavnog vijeća, čeka se odluka o penzionoj reformi

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
Ustavno vijeće Francuske danas bi trebalo donijeti odluku o ustavnosti zakona o penzionim reformama u Francuskoj, a zbog važnosti događaja u glavnom gradu Francuske vlada opsadno stanje.
Demonstranti su, uz podršku sindikata, najavili proteste na 130 lokacija širom Francuske, a policija je naglasila kako se očekuju protesti sa značajnim potencijalom za eskalaciju nasilja.

U međuvremenu, policija u glavnom gradu Francuske izdala je naredbu o zabrani bilo kakvih demonstracija u blizini zgrade Ustavnog vijeća. Također, oko same zgrade podignute su velike barijere te se u blizini zgrade nalazi i veliki broj policajaca i specijalnih jedinica.

Sjednica Ustavnog vijeća Francuske prati se u ovoj državi sa posebnom pažnjom s obzirom na to da će devet članova koji su čine Vijeće danas odlučivati o ustavnosti penzionih reformi.

Kako je ranije naveo list Le Parisien, postoji nekoliko scenarija koje bi Ustavno vijeće moglo donijeti, a koji se tiču reformi.

Jedan od njih je da u potpunosti odobri zakon što će omogućiti Macronu da ima potpunu kontrolu nad provedbom zakona. Između ostalog, ovom odlukom, Macron bi dobio rok do 20. aprila da potpiše provedbu zakona. Sa Macronovim potpisom, zakon bi se počeo primjenjivati od 1. septembra.

Scenarij koji je predstavljen kao najvjerovatniji je onaj u kojem bi Ustavno vijeće nametnulo tzv. djelimičnu cenzuru zakona.

"Starješine, koje razmatraju žalbe vlasti, ali i opozicije, mogu djelomično osporiti tekst. To bi moglo značiti poništavanje dodatnih mjera kao što je senior indeks kojim se velike kompanije tjeraju da prijave zaposlene starije od 55 godina", piše Le Figaro.

Treći scenarij, kojem se najviše nada opozicija, bio bi taj da Ustavno vijeće u potpunosti ospori zakon što bi bilo prvi put u historiji francuske Pete republike.

"Ako Ustavno vijeće odluči da ospori zakon, vlada će uvijek imati mogućnost da preuzme isti tekst i da ga pokuša usvojiti na tradicionalni način. Ako je, s druge strane, suština teksta zakona u koliziji sa ustavom, bit će neophodno izmijeniti cijeli zakon", pišu francuski mediji.