Penzione reforme
36

Dan D za Francusku: Najavljeno 130 protesta, sve oči i uši usmjerene prema Ustavnom vijeću

V. K.
Demonstracije u Francuskoj traju već sedmicama (Foto: EPA-EFE)
Demonstracije u Francuskoj traju već sedmicama (Foto: EPA-EFE)
Građani širom Francuske danas će nastaviti proteste protiv penzionih reformi koje je najavila francuska vlada, a policija je naglasila kako se danas mogu očekivati ozbiljni incidenti sa velikim nasilnim potencijalom.
Nakon što su građani u četvrtak izašli na 12. dan demonstracija protiv Macronovih mjera za penzione reforme, sindikati su najavili kako će se demonstracije održati i danas na 130 lokacija širom Francuske.

"Suočeni s ovom situacijom, policija u Parizu izdala je u četvrtak naredbu kojom se zabranuju sve parade i neprijavljena okupljanja kao i nošenje transparenata i predmeta koji bi mogli biti korišteni kao oružje. Kako bi opravdali ovu zabranu, u dekretu se naglašava napet i zahtijevan društveni kontekst u kojem se Francuska nalazi", piše Le Parisien.

Pored demonstracija, za Francuze je ovaj petak bitan i iz drugog razloga. Naime, za danas je zakazana sjednica Ustavnog vijeća kojim rukovodi devet starješina, a koje bi trebali glasati o tome da li je penziona reforma koju najavljuje Macronova vlada u skladu sa zakonima i ustavom.

Kako piše ovaj francuski list, postoji nekoliko scenarija koje bi Ustavno vijeće moglo donijeti, a koji se tiču penzione reforme.

Jedan od njih je da u potpunosti odobri zakon što će omogućiti Macronu da ima potpunu kontrolu nad provedbom zakona. Između ostalog, ovom odlukom, Macron bi dobio rok do 20. aprila da potpiše provedbu zakona. Sa Macronovim potpisom, zakon bi se počeo primjenjivati od 1. septembra.

Scenarij koji je predstavljen kao najvjerovatniji je onaj u kojem bi Ustavno vijeće nametnulo tzv. djelimičnu cenzuru zakona.

"Starješine, koje razmatraju žalbe vlasti, ali i opozicije, mogu djelomično osporiti tekst. To bi moglo značiti poništavanje dodatnih mjera kao što je senior indeks kojim se velike kompanije tjeraju da prijave zaposlene starije od 55 godina", piše Le Figaro.

Treći scenarij, kojem se najviše nada opozicija, bio bi taj da Ustavno vijeće u potpunosti ospori zakon što bi bilo prvi put u historiji francuske Pete republike.

"Ako Ustavno vijeće odluči da ospori zakon, vlada će uvijek imati mogućnost da preuzme isti tekst i da ga pokuša usvojiti na tradicionalni način. Ako je, s druge strane, suština teksta zakona u koliziji sa ustavom, bit će neophodno izmijeniti cijeli zakon", pišu francuski mediji.