Tenzije u koaliciji
101

Dodik: Konaković nastavlja praksu Turković, to će dovesti do raspada ovog sistema vlasti

M. G.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da u BiH, odnosno u Predsjedništvu, Vijeću ministara i parlamentu, formalno i suštinski nema odluke za bilo koju vrstu sankcija prema Rusiji.
Dodik je rekao da je Predsjedništvo BiH nadležno za vanjsku politiku zemlje, što nije teško utvrditi uvidom u Ustav BiH.

“Očigledno je da je u Ministarstvu vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH nastavljena stara praksa koju je sprovodila bivša ministrica Bisera Turković, a to je da se radi unilateralno i mimo Predsjedništva koje je razmatralo pitanje glasanja predstavnika BiH u UN-u o Prijedlogu rezolucije o Ukrajini. Protiv ovoga je bila predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović”, rekao je novinarima Dodik.

On je istakao da je neko iz Ministarstva vanjskih poslova dao instrukcije koje nisu u skladu sa odlukama Predsjedništva BiH.

“To je stara praksa koja će dovesti do raspada ovog sistema vlasti ukoliko ovako bude nastavljeno. Ovakvo ponašanje niko neće trpiti”, dodao je Dodik.

On kaže da treba pitati ambasadora Rusije u BiH Igora Kalabuhova da li je BiH uvela sankcije Rusiji da bi se izbjegla polemika.

“Zamislite nekoga koga bira narod da se obraća nekom autoritetu u EU i pita da li ima ili nema sankcija. Što to ne pita ruskog ambasadora? Zbog svega ovoga sam podnio krivične prijave protiv nekih ambasadora koji su se neodgovorno saglasili u nekim rezolucijama i u nekim tijelima, iako nisu imali ovlaštenja”, rekao je Dodik.

Napomenuo je da neće biti ništa od krivičnih prijava jer su zakonodavne institucije pod utjecajem SAD-a, ali da će RS svaki put kada se neko ponaša mimo zakona podnositi prijave.

“Protiv Svena Alkalaja postoji krivična prijava. Pitajte Elmedina Konakovića koji se sastao sa evropskim ambasadorima da je glavna tema bila zašto BiH ne sprovodi sankcije prema Rusiji. Ne sprovodi zato što nema odluke i neće biti sankcija prema Rusiji. Glupo je od nove strukture u BiH što se ista pitanja ponavljaju, a ako je neko htio da uvažava Ustav BiH onda je morao poštovati činjenicu da se ne priključujemo rezuluciji UN o Ukrajini”, dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, dobra je stvar što je parlamentarna delegacija iz RS-a bila u Rusiji.

“Dobro je primijetiti i veoma je važno da je ona burno pozdravljena od ruske Dume. Kada bih znao da će nam tako aplaudirati u američkom Kongresu otišao bih, ali ne mogu zbog sankcija. Ovdje se pokušava nametnuti stereotip da pratimo politike koje navodno vodi EU i neki drugi faktor, ali to je samo 20 odsto svijeta”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da BiH nije proglašena neprijateljem Rusije samo zato što je politika RS-a bila konstruktivna.

“Pozivam da rat prestane, nisam za tu vrstu priče, ali ni za nametanje stavova. Nećemo prekinuti odnose sa Rusijom, a želimo najbolje svima. Nas ne zanima stav ambasadora SAD u BiH Michalea Murphyja. Ponosni smo na saradnju sa Rusijom, želimo dobru saradnju sa SAD-om, međutim, uz ove uslove koje diktiraju to nije moguće”, kaže Dodik.

Podsjećamo, predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović uputila je kritički dopis ministru vanjskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću u vezi sa uputama koje se šalju diplomatsko-konzularnoj mreži naše države.

Navodno je 22. februara iz MVP-a upućen dopis Stalnoj misiji BiH pri UN u kojem se od predstavnika BiH zahtijeva da na 11. hitnom zasijedanju Generalne skupštine UN podrži Prijedlog rezolucije "Principi koji podržavaju sveobuhvatan pravedan i trajan mir u Ukrajini" te da u ime BiH, prihvati status rezolucije.