Rezolucija o Ukrajini
140

Cvijanović optužila Konakovića da daje upute misiji BiH pri UN-u bez dozvole Predsjedništva

S. Š. U.
Cvijanović tvrdi da Konaković šalje upute DKP-u bez suprotno odluka Predsjedništva BiH
Cvijanović tvrdi da Konaković šalje upute DKP-u bez suprotno odluka Predsjedništva BiH
Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović uputila je kritički dopis ministru vanjskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću u vezi sa uputama koje se šalju diplomatsko-konzularnoj mreži naše države.

Navodno je 22. februara iz MVP-a upućen dopis Stalnoj misiji BiH pri UN u kojem se od predstavnika BiH zahtijeva da na 11. hitnom zasijedanju Generalne skupštine UN podrži Prijedlog rezolucije "Principi koji podržavaju sveobuhvatan pravedan i trajan mir u Ukrajini" te da u ime BiH, prihvati status rezolucije.

Na to je reagirala Cvijanović te je uputila Konakoviću u kojem ga podsjeća da je državno Predsjedništvo isključivo nadležno za vođenje vanjske politike BiH.

"Kako ste se Vašim dopisom od 22. februra 2023. godine oglušili o stav Predsjedništva BiH u vezi sa pridruživanjem i kosponzorstva predmetne Rezolucije, Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH od Ministarstva vanjskih poslova zahtijeva da sadržaj svojih instrukcija prema DKP mreži BiH, uključujući i konkretan slučaj, striktno uskladi sa stavovima Predsjedništva", navodi se u dopisu koji prenosi RTRS.

Cvijanović je istakla i kako su se kabineti tri člana Predsjedništva BiH izjasnili po pitanju eventualnog pridruživanja BiH Rezoliciji i prihvatanju statusa njenog kosponzora, ali da o tome nije postignuta saglasnost.