Napredna verzija T-55
84

Ukrajinska vojska formirala je novu brigadu sa slovenskim tenkovima M-55S

V. K.
Slovenački tenkovi M-55S u Ukrajini (Foto: Valerij Markus)
Slovenački tenkovi M-55S u Ukrajini (Foto: Valerij Markus)
Ukrajinski vojnik i komandant Valerij Marku objavio je fotografiju s ratišta u ovoj državi, a na kojoj se u pozadini mogu vidjeti i tenkovi koje je Slovenija poklonila Ukrajini.

Kako navodi slovenski portal 24ur, od sredine novembra ukrajinske kopnene snage imaju zasebnu 47. jurišnu brigadu, a nju su formirali Valerij Markus i Ivan Šalamah.

"Od 28. juna, komanda ukrajinske vojske odlučila je da proširi jedinicu do veličine puka, dajući joj tenkove i artiljeriju. U oktobru je, međutim, donesena odluka o novom proširenju, ovaj put u brigadu", piše 24ur.

Članovi ove brigade većinom su opremljeni oružjem koje dolazi iz NATO zemalja, a dio ove brigade su i tenkovi M-55S koje je Slovenija poslala u Ukrajinu.

"Slovenija je krajem oktobra ove godine u Ukrajinu poslala 28 tenkova M-55S, ali nije zvanično otkriveno koja ih je brigada primila. Slovenija je u zamjenu za donaciju Ukrajini dobila 40 Rheinmetall transportnih vozila iz Njemačke", navodi se.

Inače, tenkovi M-55S predstavljaju nadogradnju tenka T-55 koji je služio kao glavni borbeni tenk Sovjetskog Saveza.

Tenk je naoružan topom kalibra 105 milimetara, mitraljezom i montiranim mitraljezom. Pored naoružanja opremljen je i sistemom za kontrolu požara, sistemom za sprečavanje požara te sistemom za detekciju laserskog zračenja.