Koliko nas je manje
30

Izgledno je da popisa stanovništva neće biti sljedeće godine: Da li se vlast boji pogledati sebi u oči?

B. R.
Posljednji popis proveden 2013., a rezultati objavljeni 2016. (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Posljednji popis proveden 2013., a rezultati objavljeni 2016. (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Skoro je nemoguće da će popis stanovništva Bosne i Hercegovine biti sljedeće godine, a trebalo je da bude tako. Pojedini demografi su mišljenja da je vlast odlučila da popisa ne bude.
Statističko pravilo je da popis bude svakih deset godina. Posljednji popis u Bosni i Hercegovini bio je 2013. i sljedeći je trebao biti iduće godine. Agenciju za statistiku Bosne i Hercegovine pitali smo da li će popisa biti 2023., ako neće, zašto je to tako i kada će biti sljedeći popis.

Ako je suditi po odgovoru iz ove agencije, nije realno očekivati da će popis biti naredne godine i ne zna se kada će on biti. U spomenutoj agenciji nisu precizirali zašto popisa neće biti sljedeće godine i nisu precizirali kada će on biti proveden.

"Shodno zaključku sa 25. sjednice Vijeća ministara, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine je formirala radnu grupu koja je uradila prijedlog teksta Zakona o popisu stanovništva i dostavila ga entitetskim zavodima (za statistiku) na mišljenje. Međutim, statističke institucije su utvrdile da se prijedlog Zakona o popisu stanovništva ne može finalizirati bez jasno utvrđenih ključnih elemenata i drugih bitnih pojedinosti (datum početka popisa, popisna pitanja, budžet, mape popisnih krugova, metodoloških dokumenata, nabavke IT opreme, provođenja pilot popisa i drugih pojedinosti) sa ciljem testiranja predloženih rješenja", istaknuto je.

Napomenuto je da je potrebno da se, osim statističkih, uključe i druge relevantne državne i entitetske institucije uključe u realizaciju spomenutih aktivnosti. Istaknuto je da popis ovisi o volji vlasti.

"Što se tiče samog termina popisa stanovništva, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine postupit će u skladu sa članom 8. Zakona o statistici u kojem je navedeno: 'Kada to državni organi budu smatrali neophodnim, Agencija će koordinirati planiranje, vođenje i objavljivanje rezultata popisa stanovništva u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, uključujući Aneks 7 i 10 ovog sporazuma", konstatovali su u državnoj Agenciji za statistiku.

S obzirom na navedeno, kao i na iskustva s popisom stanovništva iz 2013., skoro da je nemoguće da će sljedeći popis biti 2023. Pojedini demografi smatraju da to nije slučajno, tj. da je volja vlasti da popisa ne bude. Njime bi se pokazalo kako (ni)je vlast radila u posljednjih 10 godina.

Državu je zbog njenog (ne)rada napustio veliki broj građana, ali ne zna se tačno koliki je taj broj. Prema pojedinim pretpostavkama, Bosnu i Hercegovinu je od 2013., kada je bilo 3,5 miliona stanovnika, napustilo više od pola miliona ljudi. Prema popisu iz 1991., bilo je 4,3 miliona stanovnika, a pretpostavlja se da je sada manje od tri miliona stanovnika, što je vjerovatno i tačno.

Ujedinjene nacije su nedavno saopćile da je Bosna i Hercegovina prva u svijetu po gubitku stanovništva - godišnje gubi 1,5 posto stanovništva. Podaci UN-a iz novembra 2021. kazuju da između 22.300 i 23.700 građana u dobi od 18 do 29 godina u sljedećih godinu dana namjerava napustiti Bosnu i Hercegovinu.

Popis stanovništva iz 2021. pokazao je da je Hrvatska od popisa 2011. izgubila 390.000 stanovnika te da trenutno ima 3,8 miliona stanovnika. U Sjevernoj Makedoniji je također prošle godine proveden popis stanovništva, a koji je pokazao da je od 2002. kada je bio prethodni popis, izgubila 185.000 stanovnika, tj. da u njoj trenutno živi 1,8 miliona stanovnika. U Srbiji je popis počeo 1. oktobra, a demografi očekuju da će on pokazati da ova zemlja ima 600.000 stanovnika manje u odnosu na 2011. kada je Srbija imala 7,1 milion stanovnika.

Popisom stanovništva se dobijaju najznačajniji podaci na osnovu kojih se utvrđuju ekonomske, socijalne i druge politike.