Eurobasket
58

Tok utakmice: BiH - Litvanija 70:87

H. H.
Foto: FIBA
Foto: FIBA
Košarkaška reprezentacija BiH u dvorani Lanxess Arena u Kelnu igrala je utakmicu 5. kola Eurobasketa protiv selekcije Litvanije u kojoj je poražena rezultatom 87:70, a tekstualni prijenos utakmice mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.
Kraj utakmice

BiH - Litvanija 70:87

Četvrta četvrtina

40' - Musa je ostao ležati na parkatu nakon što je nezgodno pao. Kuzminskas je pogodio trojku za konačnih 87:70 za Litvaniju.

39' - Jokubaits novom trojkom je riješio pitanje pobjednika (70:84).

38' - Nurkić je smanjio, a nakon što smo se odbranili nije pogodio trojku.

37' - Litvanija pogađa sa slobodnih bacanja, a onda pravimo faul u napadu. Butkevičius je zakucao za +15. Musa je zatim pogodio sa slobodnih bacanja (68:81).

37' - Nurkić ne pogađa za tri poena, šteta. Litvanija je postigla samo dva koša za sedam minuta nastavka, ali ni to nam nije pomoglo.

36' - Amaterska igra Litvanije u posljednjoj dionici, nevjerovatno je koliko griješe, ali ni Musa ne pogađa.

35' - Ponovo Litvanci gube loptu, a Musa sa slobodnih bacanja smanjuje. Litvanci ne pogađaju, a Nurkić smanjuje na -12.

34' - Nurkiću je ispala lopta, ali griješe i Litvanci. Namjerna lična greška za Litvance, ali Nurkić pogađa samo jedno slobodno bacanje. Potom ponovo gubimo loptu.

33' - Gegić pogađa samo jedno od tri slobodna bacanja, a potom poentira Brazdeikis. Nastavlja se serija nevjerovatnih promašaja, samo tri poena za sada.

32' - Revija promašaja s obje strane u četvrtoj dionici.

31' - Litvanci ne pogađaju dva pokušaja za tri poena, ali ni Kamenjaš ne koristi zicer.

Treća četvrtina

30' - Butkevičius sa slobodnih bacanja prekida lošu seriju Litvanije. U našem napadu ispala je lopta Haliloviću. Butkevičius postiže novu trojku za +16 na kraju treće dionice.

29' - U ovim trenucima igramo sjajnu odbranu, Gegić poentira iz kontre, a potom ponovo krade loptu i zakucava (59:70).

28' - Musa gubi loptu, ali i Litvanci griješe. Hailović je iskoristio oba slobodna bacanja. Potom smo se sjajno odbranili, a Vrabac pogađa (55:70). Time-out Litvanaca.

27' - Vrabac pogađa trojku i smanjuje prednost Litvanije na -18. Isti igrač potom je napravio tehničku, a Litvanci nakon slobodnog bacanja ne koriste novi napad.

26' - Jokubaitis pogađa novu trojku. Musa potom koristi samo jedno slobodno bacanje (48:69).

25' - Valančiunas postiže 13. poen na utakmici, ima i 13 skokova. Musa je odmah smanjio.

24' - Novi poeni za Jokubaitisa, a zatim Nurkić ne pogađa.

23' - Brazdeikis pogađa trojku za +20 (42:62). Konačno i Roberson pogađa za tri poena.

22' - Roberson ne pogađa trojku, a Brazdeikis vodi Litvaniju na +17.

21' - Već treća lična greška za Nurkića, a Sabonis pogađa samo jedno slobodno bacanje.

21' - Počelo je drugo poluvrijeme. Potrebno nam je čudo za preokret protiv raspoloženih Litvanaca.

Druga četvrtina

20' - Konačno poeni. Kamenjaš je zakucao. Zatim Geadraitis pogađa novu trojku za Litvaniju. Nurkić je iskoristio samo jedno slobodno bacanje (42:56). To je i konačan rezultat prvog poluvremena.

19' - Nema poena Nurkića, a Sabonis poentira za 53:39. Ponovo promašujemo napad, ali i Litvanija ne pogađa.

19' - Ispala je lopta Musi, a potom pravimo prekršaj. Jokubaitis pogađa oba slobodna bacanja za velikih 12 koševa prednnosti Litvanije.

18' - Sabonis pogađa jedno slobodno bacanje, a potom još dva nakon što su Litvanci skočili u napadu (39:47). Nurkić ne pogađa trojku, a onda Litvanija ide na +10. Time-out našeg tima.

17' - Sabonis sa linije slobodnih bacanja vodi Litvaniju na +8 (36:44). Musa uzvraća trojkom, njegov već 14. poen.

16' - Valančiunas postiže nove poene, a naredni napad gubimo loptu. Jakubaitis postiže koševe za +6. Musa je pogriješio, iako je tražio faul.

15 - Atić je lijepo poentirao, ali raspoloženi Brazdeikis ponovo uzvraća.

14' - Brazdeikis vodi Litvaniju na +4, ali evo i koševa Robertsona. Giedraitis je ponovo siguran na drugoj strani.

13' - Litvanija ponovo vodi, a potom nismo iskoristili napad.

12' - Valančiunas poentira, a potom je Halilović izjednačio na 32:32.

11' - Kamenjaš pogađa za prvo vodstvo našeg tima 30:28.

Prva četvrtina

10' - Trojka Nurkića za izjednačenje! (28:28).

10' - Novi promašaj Litvanaca, a onda Atić pogađa trojku! (25:26) Mini-serija našeg tima 7:0. Kuzminskas potom pogađa dva slobodna bacanja. Imat ćemo posljednji napad.

9' - Konačno su Litvanci promašili šut za tri, a onda pogađa Gegić za 26:22.

8' - Musa na samom isteku napada pogađa i smanjuje na 23:18. Grigonis uzvraća novom trojkom, nevjerovatno! Raspoloženi Musa potom postiže koševe sa slobodnih bacanja. Njegov 11. poen.

7' - Promašaj Robersona za tri poena, a Sabonis pogađa četvrtu trojku za Litvaniju.

6' - Trojka Jokubaitisa, a onda Nurkić postiže šesti poen. Litvanci ponovo postižu trojku u novom napadu, ali uzvratio je istom mjerom Roberson. Litvanija vodi 20:16. Očekivano, puno koševa na početku.

5' - Valančiunas pogađa jedno slobodno bacanje, a onda Musa ponovo poentira za 14:11.

4' - Trojka Grigonisa, Litvanija vodi 13:7. Musa odmah smanjuje u narednom napadu.

3' - Nurkić postiže svoj četvrti poen, ali Valančiunas odmah uzvraća. Grigonis zatim odvodi Litvance na +3.

2' - Sabonis poentira za Litvance, ali Musa uzvraća trojkom. za naše vodstvo (5:4). Sabonis u narednom napadu vraća vodstvo Litvaniji.

1' - Roberson promašuje trojku u prvom napadu BiH. Valančiunas potom pogađa dva slobodna bacanja. Nurkić je potom postigao prve poene za 2.2.

1' - Počela je utakmica u Kelnu, sretno BiH!

14:25 - U toku je predstavljanje ekipa, a zatim slijedi intoniranje nacionalnih himni.

14:20 - Sudijsku trojku u ovom meču čine Martin Kolzovskis (Latvija), Lorenzo Baldini (Italija) i Martin Horozov (Bugarska).

14:15 - Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u odlučujućem meču za prolazak u nokaut fazu Eurobasketa protiv Litvanije opet će imati veliku podršku navijača s tribina Lanxess Arene, a reporter portala Klix.ba zabilježio je veliki broj njih koji su pred dvoranu došli nekoliko sati prije početka meča.

14:10 - "Nema kalkulacija. U svakoj utakmici dajemo maksimum i želimo pobijediti. Vidjet ćemo šta će biti, ali znamo da je Litvanija itekako nezgodan i dobar tim. Potrošnja je ogromna jer igramo svaku utakmicu na 100 posto da bismo imali šansu za pobjedu. I protiv Litvanije će biti nedostatak energije i to je jasno, ali ima druga stvar. Svaki čovjek ima snagu mentalnu da svoj umor ostavi za dan poslije. To su riječi Bogana Tanjevića. Odmor da odložimo za dan poslije. Bit će najvažnije koliko ćemo biti spremni fizički jer igramo protiv najbrže ekipe u grupi, ali potrudit ćemo se da budemo najbolji što možemo", rekao je selektor Adis Bećiragić jučer nakon poraza od Francuske.

14:05 - Izabranici Adisa Bećiragića trenutno se nalaze na četvrtom mjestu koje vodi u nokaut fazu Eurobasketa, ali danas ne smiju izgubiti od Litvanije koja je trenutno petoplasirana s omjerom 1-3.

Naime, ukoliko Litvanija pobijedi imat će dvije pobjede i tri poraza u grupnoj fazi, baš koliko bi imala i naša selekcija. U tom slučaju o plasmanu odlučuje međusobni omjer pa je sasvim jasno da bi Litvanci tako osigurali plasman dalje.

14:00 - Naši košarkaši eventualnom pobjedom izborit će plasman u drugi krug Evropskog prvenstva što bi bilo prvi put nakon gotovo 30 godina. Upravo smo na Eurobasketu u Njemačkoj 1993. godine prvi i jedini put prošli grupnu fazu i tada smo osvojili sjajno osmo mjesto.

O tada pa sve do danas nismo uspjeli proći grupnu fazu EP-a u osam narednih pokušaja.

Istina i 2013. godine mogli smo proći dalje upravo u meču protiv Litvanije, ali tada nam je bila potrebna pobjeda od deset i više poena prednosti, dok nam je danas dovoljan bilo kakav trijumf.

14:00 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice 5. kola Eurobasketa između selekcija Bosne i Hercegovine i Litvanije. Susret se igra u dvorani Lanxess Arena u Kelnu s početkom u 14:30 sati.