Ekonomska saradnja
108

Lapid se obratio građanima Gaze: Izrael nudi drugi način života onima koji žele živjeti u miru

V. K.
Yair Lapid (Foto: EPA-EFE)
Yair Lapid (Foto: EPA-EFE)
Nakon što su pregovori između Islamskog džihada i Izraela uspješno okončani u nedjelju, javnosti se prvi put obratio i premijer ove države Yair Lapid.

U govoru koji je prije svega namijenjen stanovnicima Gaze, Lapid je poručio kako postoji drugi način za život, a koji ne uključuje saradnju s teroristima.

"Želim se obratiti građanima Gaze i reći im. Postoji i drugi način. Znamo kako da se zaštitimo od svakoga ko nam prijeti, ali znamo i kako osigurati posao, egzistenciju i dostojanstven život svakome ko želi živjeti u miru pored nas", rekao je Lapid u govoru koji su prenijele sve televizije u Izraelu.

Naglasio je kako budućnost Palestinaca ovisi o njima samima.

"Postoji drugi način života. Put Abrahamskog sporazuma, put samita u Negevi, inovacije, ekonomija, regionalni razvoj i zajednički projekit. Izbor je na vama. Vaša budućnost ovisi o vama", poručio je premijer Izraela.

Podsjetimo, Izrael je u petak započeo vojnu operaciju pod nazivom "Praskozorje" koja je imala za cilj eliminaciju komandanata Islamskog džihada. Prema podacima izraelske vojske, od 51 osobe ubijene u Gazi tokom napada, 24 su bili teroristi ove organizacije dok je 16 stanovnika ubijeno od raketa koje je ispalio Islamski džihad, a koje su završile na teritoriji Gaze.

Kada je riječ o civilima, Izrael je saopćio kako je u napadima stradalo 11 civila.

S druge strane, Ministarstvo zdravlja Gaze iznijelo je nešto drugačije podatke. Naglasili su kako je najmanje 45 Palestinaca ubijeno tokom napada, uključujući 15 djece, dok je 360 građana ranjeno.