Liga nacija
113

Tok utakmice: BiH - Rumunija 1:0

K. H.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Na stadionu Bilino Polje u Zenici se igrao meč 2. kola Lige nacija između selekcija Bosne i Hercegovine i Rumunije, a na portalu Klix.ba mogli ste pratiti uživo tekstualni prijenos ovog susreta.
Kraj utakmice

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je u Zenici na Bilinom Polju protiv Rumunije rezultatom 1:0, u okviru 2. kola B Lige nacija. Naš tim sada ima četiri boda i dijeli lidersku poziciju na tabeli sa selekcijom Finske.

Rezultat i strijelac:

BiH - Rumunija 1:0 (Prevljak 69')

90+4' - Duljević je dobio žuti karton.

90+3' - Igra se daleko od našeg gola, Rumuni ne pronalaze način da izvedu još jedan napad.

90+2' - Ubačaj sa strane, ali je Šehić uhvatio loptu. Još dvije minute do kraja utakmice.

90+1' - Oštar prekršaj Kolašinca, imat će Rumuni šansu iz slobodnog udarca u finišu.

90' - Igrat će se još četiri minute sudijske nadoknade.

87' - Nema uzbuđenja u finišu meča, naši igrači mirno privode utakmicu kraju.

80' - Još 10 minuta do kraja utakmice, a naši igrači golom Prevljaka iz 69. minute imaju vodstvo od 1:0. Bešić će uskoro u igru, a ušao je umjesto Stevanovića.

75' - Muhamed Bešić uz velike ovacije dočekan od zeničke publike.

73' - Otvorili su se Rumuni, nemaju šta čekati, ali još uvijek su bez prave šanse.

BiH - Rumunija 1:0 (Prevljak 69')

69' - Goooooooooooooooool! BiH vodi golom Prevljaka u 69. minuti. Duljević je probio po lijevoj strani, ubacio loptu, golman gostiju je odbio i na pravom mjestu je bio Prevljak koji je poslao loptu u mrežu. Ostao je sam na petercu i nakon toga pogodio za 1:0.

Drugi gol za Prevljaka u drugom meču u ovoj sezoni Lige nacija!

65' - Ahmedhodžić pogađa za 1:0, ali je sudija svirao prekršaj nad golmanom. Naši igrači su protestvovali jer su smatrali da je Ahmedhodžić dozvoljeno ušao u kontakt s protivničkim golmanom, ali sudija iz Njemačke je ostao pri svojoj odluci.

64' - Probao je Hadžiahmetović s distance, ali je blokirala to odbrana Rumunije. Naši igrači djelomično pojačavaju pritisak.

60' - Slab meč u drugom poluvremenu i ništa vrijedno spomena...

55' - Duljević je bio u opasnoj situaciji sada, ali je jedan gostujući igrač ipak stigao prije njega do lopte.

54' - Šansa za Rumune! Marin je ostao sam na povratnoj lopti, ali je šutirao visoko preko gola.

51' - Saničanin se žali na povredu, ali je brzo ustao i utakmica je nastavljena.

50' - Nema šansi na početku drugog poluvremena.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. U našem timu na terenu su Pjanić, Hadžiahmetović i Prevljak, a izašli su Prcić, Cimirot i Džeko.

Prvo poluvrijeme

Naši navijači nisu zadovoljni onim što su vidjeli pa su shodno tome zvižducima ispratili igrače u svlačionicu.

43' - Prva šansa za Bosnu i Hercegovinu! Džeko je šutirao, ali je golman Rumunije odbranio uz manje poteškoće. Nakon gužve Cimirot je dodao do našeg kapitena, a njegov udarac nažalost nije bio još precizniji.

42' - Opasan napad Rumuna, Manea je ostao na desnoj strani, ali je Ćivić to pratio i izbacio loptu.

41' - Gojak je ubacio iz kornera, ali Saničanin loše šutira i bez većih problema za gostujućeg golmana.

37' - Velika šansa za Rumuniju! Puškaš je pucao, Šehić je odbranio, a onda Burcă sa svega tri metra šalje loptu pored gola Šehića. Velika šansa za goste i pravo čudo da sada nismo primili gol.

35' - Opet je pao tempo igre, pokušali su Rumuni izaći malo više na našu polovinu, ali je sve to jalovo.

30' - Sada se igra malo rasplamsala, vidjeli smo dva opasna napada na jednoj i drugoj strani, no na kraju nije bilo direktnih šuteva u gol.

28' - Malo je splasnula i atmosfera na stadionu, a sigurno je da bi jedan gol naše selekcije znatno promijenio stvari.

25' - Sada je malo pao tempo igre i igra se većinom na sredini terena.

19' - Velika šansa za Rumuniju! Puškaš je izašao sam ispred Šehića nakon velike greške u našoj odbrani, prošao ga je, ali Ahmedhodžić sjajno na liniji reaguje i izbacuje loptu.

17' - BH Fanaticosi u ovom trenutku skandiraju "Ivaylo odlazi" te tako šalju jasnu poruku selektoru Petevu šta misle o njegovom radu na klupi Zmajeva.

16' - Gojak je ubacio, no opet nije bilo šuta prema golu gostiju. Uslijedio je kontranapad Rumuna, a na kraju je Marin šutirao daleko od gola.

14' - Još uvijek traje pritisak Zmajeva, sada je Džeko ubacio s lijeve strane, lopta je išla ka Duljeviću, ali su Rumuni to izbacili u korner, četvrti za naš tim.

11' - Nastavlja se znatno bolja igra naše reprezentacije na početku meča. Sada smo opet imali dva opasna napada, no oprezni su Rumuni u odbrani.

6' - Gojak je ubacio iz kornera, lopta je išla prema Stevanoviću, ali su to Rumuni izbili u još jedan korner, no ni nakon novog ubačaja nije bilo šuta prema golu.

6' - Mnogo panike u odbrani Rumunije i žestok pritisak bh. igrača. Odličan početak utakmice, gosti ne znaju šta ih je snašlo u Zenici. Prcić je šutirao, ali od svega korner za naš tim.

4' - Prcić je prizemno ubaci, ali su to pratili gostujući igrači i još jednom dobro reagovali u odbrani.

3' - Mnogo nesigurnosti u igri Rumuna, brzo smo osvojili loptu, a nakon toga je napravljen prekršaj nad Gojakom i to u opasnoj zoni. Loptu je uzeo Sanjin Prcić.

3' - Još jedan prodor Duljevića po lijevoj strani, ali mu je ovaj put lopta pobjegla u gol-aut.

2' - Žestok pritisak naših igrača na samom početku, Duljević je izborio prvi korner. Gojak je dobro ubacio, Džeko je bio blizu da zahvati tu loptu, ali su Rumuni izbili je u polje.

1' - Utakmica je konačno počela i to sa 20 minuta kašnjenja. S centra su krenuli gostujući igrači.

21:02 - Intoniranje himni je završeno, meč uskoro počinje.

21:01 - Saznajemo i to da Rumuni nisu željeli izaći na teren zbog najavljene oluje pa je s tim u vezi sudija tražio vremensku prognozu.

20:59 - Igrači uz 15 minuta zakašnjenja izlaze na teren. Slijedi intoniranje himni.

20:53 - Čini se da bi igrači uskoro mogli izaći na teren, nakon čega slijedi intoniranje himni, a onda i početak utakmice.

20:51 - Rezervni igrači se vraćaju u svlačionicu.

20:50 - Kako saznajemo s mjesta događaja, sudije današnjeg meča čekaju vremensku prognozu i s tim u vezi još uvijek utakmica ne počinje. Postoji strah od jake grmljavine i to je razlog što se utakmica još uvijek ne igra.

20:46 - Još uvijek igrači ne izlaze na teren.

20:44 - Igrači još uvijek nisu izašli na teren i samim tim jasno je da će utakmica kasniti nekoliko minuta.

20:40 - Kiša u Zenici je stala i nema sumnje da će igrači imati sve uslove za dobar meč.

20:36 - Na stadionu Bilino Polje u Zenici desetak minuta prije početka utakmice se nalazi između četiri i pet hiljada navijača.

20:33 - BH Fanaticosi, najvatrenija navijačka grupa reprezentacije BiH, u korteu su stigli na stadion Bilino Polje u Zenici gdje će Zmajevi igrati utakmicu Lige nacija protiv Rumunije.

Uz velike mjere osiguranja te pirotehniku izazvali su veliku pažnju dok se pjesma prolamala ulicama Zenice, ali zadesio ih je i određeni peh, s obzirom da ih je na putu do stadiona zahvatio i jak pljusak kiše.

20:24 - Nogometaši Finske pobijedili su Crnu Goru u prvom meču 2. kola grupe 3 UEFA-ine Lige nacija B, a konačan rezultat susreta u Helsinkiju bio je 2:0 za domaću selekciju.

20:22 - Glavni sudija meča je Sascha Stegemann iz Njemačke, a pomagat će mu sunarodnjaci Mark Borsch i Christian Gittelmann. Četvrti sudija je Robert Schröder, također iz Njemačke, dok će u VAR sobi sjediti Nijemci Benjamin Brand i Sören Storks.

Navijači koriste svaku priliku da se sakriju od kiše (Foto: E. M./Klix.ba)
Navijači koriste svaku priliku da se sakriju od kiše (Foto: E. M./Klix.ba)

20:13 - U Zenici je počeo jak pljusak i vjerovatno da će teren biti mnogo brži za samu igru.

Jaka kiša počela je padati u Zenici uoči utakmice (Foto: E. M./Klix.ba)
Jaka kiša počela je padati u Zenici uoči utakmice (Foto: E. M./Klix.ba)

20:05 - Reprezentacije Bosne i Hercegovine i Rumunije do sada su odigrale četiri međusobna susreta i to u okviru kvalifikacija za Evropska prvenstva. Rumuni su ostvarili tri pobjede, dok je Bosna i Hercegovina trijumfovala jednom, uz gol razliku 9:2 na strani Rumunije.

19:55 - Nakon remija u Finskoj (1:1) pred izabranicima Ivayla Peteva je još jedan težak zadatak i imperativ dobrog rezultata ukoliko želimo da se do kraja borimo za prvo mjesto u grupi. Igramo protiv selekcije koja je izgubila od Crne Gore u prvom meču i to rezultatom 2:0 pa nema sumnje da i njima večeras "igra" isključivo dobar rezultat u Zenici.

Poznati su i sastavi za večerašnji meč:

19:45 - Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivaylo Petev je odredio početni sastav za meč Lige nacija protiv Rumunije.

Za BiH od prve minute igraju: Ibrahim Šehić, Mateo Sušić, Anel Ahmedhodžić, Siniša Saničanin, Eldar Ćivić, Sanjin Prcić, Gojko Cimirot, Amer Gojak, Miroslav Stevanović, Haris Duljević i Edin Džeko.

Kapiten je, naravno, Džeko, a zanimljivo je da u prvoj postavi nema Miralema Pjanića, što je sigurno najveće iznenađenje u našem timu.

Na klupi naše selekcije su: Vasilj, Ćetković, Danilović, Kolašinac, Bešić, Bilbija, Prevljak, Pjanić, Hotić, Menalo, Hadžiahmetović i Miličević.

Za Rumuniju od prve minute igraju: Niță, Rus, Camora, Chiricheş, Manea, Maxim, M. Marin, R. Marin, Cicaldau, Puşcaş i Burcă.

Na klupi gostiju su: Moldovan, Tarnovanu, Ratiu, Cretu, Alibec, Bancu, Mihaila, Tanase, Hanca, Popescu, Sorescu i Ivan.

19:45 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice 2. kola UEFA-ine Lige nacija između selekcija Bosne i Hercegovine i Rumunije. Susret se igra na stadionu Bilino Polje u Zenici s početkom u 20:45 sati.