Podržali ljevičare
3

Milioneri protestovali na Svjetskom ekonomskom forumu: Više nas oporezujte

B. R.
Milioneri podržali proteste ljevičara u Davosu (Foto: EPA-EFE)
Milioneri podržali proteste ljevičara u Davosu (Foto: EPA-EFE)
Milioneri, koji su došli u Davos u kojem se održava Svjetski ekonomski forum (WEF), pozvali su čelnike država da ih više oporezuju, a kako bi se ublažile negativne posljedice poskupljenja životnih potrepština.

U nedjelju, 22. maja, prisustvovali su protestima ljevičara koji su tražili i pošteniji porezni sistem. Napomenuli su da su najbogatiji tokom pandemije koronavirusa postali još bogatiji.

Britanski milioner Phil White je poručio učesnicima WEF-a da je jedino rješenje za ekonomsku krizu to da se bogati još više oporezuju. White je postao bogat baveći se poslovnim konsaltingom i predstavlja grupu "Milioneri patrioti (Patriotic Millionaires)" koja zagovara više porezne stope za bogate.

Pismo, koje je potpisalo 150 milionera iz nekoliko zemalja, uputili su pismo učesnicima WEF-a u kojem su istakli zahtjeve. Protestima je prisustvovala i milionerka Marlene Engelhorn.

"Kao neko ko je cijeli život uživao u bogatstvu, svjesna sam u koliko lošem stanju je naša ekonomija i ne mogu sjedeći čekati da neko, negdje nešto učini", poručila je Engelhorn.

Iz organizacije Oxfam su objavili da je u dvije godine pandemije svakih 30 sati nastajao novi milijarder. S druge strane, procijenili su da je milion ljudi ove godine svakih 33 sata bivalo pogođeno ekstremnim siromaštvom.

Na WEF-u učestvuje 2.000 političara, stručnjaka i biznismena diskutujući o agresiji Rusije na Ukrajinu, oporavku od pandemije i klimatskim promjenama, prenosi BBC.