Očuvanje sigurnosti
1.5k

Oklopna vozila EUFOR-a pristižu u BiH preko prijelaza u Bosanskom Šamcu

N. V.
Screenshot iz snimka vozila na prijelazu u Bosanskom Šamcu
Screenshot iz snimka vozila na prijelazu u Bosanskom Šamcu
Nakon što je Rusija napala Ukrajinu, vojne snage i u Evropi se reorganizuju kako bi održale sigurnost svih država. EUFOR je u skladu s tim poslao dodatne vojnike u Bosnu i Hercegovinu iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke, a s njima pristižu i motorizovani vodovi.

U prethodnim danima su na društvenim mrežama objavljivani videosnimci oklopnih vozila na ulicama Bosne i Hercegovine, a riječ je o vozilima koji pristižu u sklopu misije Althea.

"Oklopni transporteri će se pridružiti ostalim, neoklopljenim vozilima u obavljanju redovnih operacija EUFOR-a, pa građani BiH trebaju znati da će i ove oklopne transportere od sada moći viđati na putevima", rekli su iz EUFOR-a.

Prije dva dana je u okviru tog plana pristiglo 500 vojnika, ranije su raspoređena američka vozila Humvee, a Rumunija je nedavno poslala vod koji se sastoji od oklopnih transportera, ali i vozila logistike i podrške, koji će također biti raspoređeni.

Dio motorizovanog voda je stigao u BiH i danas, a na graničnom prijelazu Bosanski Šamac je i snimljen. Riječ je o oklopnim vozilima Piranha i BRDM 2 koje će biti dio vojne pomoći Oružanim snagama BiH.

Nije poznato kako i gdje će ova vozila biti raspoređena, a nakon što su ušli u BiH, građani su ih snimili još u Maglaju i Zenici, a preusmjereni su i ka Sarajevu.

Dodatni vojnici i oprema će biti u službi obavljanja redovnih operacija EUFOR-a poput patroliranja, kombinovane obuke sa OS BiH i zaštite snaga EUFOR-a.

Sigurnosna situacija u Evropi se smatra narušenom, ali se navodi da nema otvorenih prijetnji u BiH. Iz EUFOR-a su kazali da osim ovoga što je do sada stiglo u BiH, još 3.500 vojnika rezervnih snaga je u pripavnosti i mogu biti angažovani u bilo kojem trenutku. Osim toga, kao mjera predostrožnosti, Francuska će u narednom periodu izvesti nekoliko trenažnih letova mlaznih aviona iznad bh. neba.