Premijer liga BiH
1

Tok utakmice: Željezničar - Sarajevo 2:0

H. H.
Detalji s utakmice između Željezničara i Sarajeva (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Derbi susret 21. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Sarajeva (2:0) igrao se na stadionu Grbavica, a utakmicu ste u tekstualnom prijenosu mogli pratiti na portalu Klix.ba
Kraj utakmice

Željezničar - Sarajevo 2:0 (Hodžić 31', Zec 90')

90' - Još četiri minute sudijske nadoknade.

Željezničar - Sarajevo 2:0 (Zec 90')

90' - GOOOOOOL! Ermin Zec je postigao fenomenalan gol. Namjestio se na udarac iskosa s desne strane i pogodio je same rašlje za 2:0.

88' - Požutio je Hajdarević.

85' - Ahmetović je zamijenio Suljića u redovima Sarajeva.

81' - Šehić je zamijenio Resića, a Zec iskusnog Bekrića.

80' - Deset minuta do kraja, Sarajevo napada, ali bez prave ideje.

77' - Plavi su sve bliži pobjedi. Mnogo su borbeniji i rastrčaniji od gostiju koji nisu gotovo ništa pokazali, a imaju i igrača manje u samom finišu.

75' - Hodžić i Vučenović dobili su žuta kartone.

72' - Izmjena i u Željezničaru. Vučenović je u igri umjesto Štilića.

71' - Hajdarević je prošao i dobro šutirao, ali Dizdarević je odbranio.

69' - Kapić je izašao, a zamijenio ga je Velkoski.

65' - Beća je zamijenio Mekića u redovima Željezničara.

62'- Kakva šansa za Sarajevo! Pidro je sjajno petom uposlio Hebibovića koji je odlično šutirao sa 16 metara, ali Bender je još bolje odbranio.

59' - Avramovski je zamijenio Bagarića u redovima Sarajeva. Ovo je debi Makedonca u bordo dresu.

57' - Sada je Željo izveo korner nakon kojeg je prijetio Bekrić, ali Dizdarević je ponovo dobro reagovao.

55' - Korner za Sarajevo izveo je Pidro, ali odbrana Plavih je pravovremeno reagovala.

51' - Nema šansi na otvaranju drugog poluvremena, Željo s igračem više kontroliše situaciju na terenu.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Palić je zamijenio Varešanovića u redovima Sarajeva.

Kraj prvog poluvremena

Željezničar - Sarajevo 1:0 (Hodžić 31')

45 +1' - Crveni karton za Dupovca! Udario je Štilića bez lopte, a sudija Kaljanac mu je pokazao crveni karton.

45' - Već u narednom napadu Pidro je pogriješio, a Hodžić je zamalo iskosao pogodio. Dosta sreće za Sarajevo. Igrat će se pet minuta sudijske nadokande.

45' - Dobra šansa za Sarajevo! Pidro je snažno cantrirao, a Dupovac je glavom šutirao preko gola.

43' - Požutio je Malić u redovima Željezničara.

39' - Žuti karton za Đokanovića zbog čega neće igrati protiv Borca.

35' - Strijelcu jedinog gola Hodžiću ukazuje se pomoć nakon jednog duela.

Željezničar - Sarajevo 1:0 (Hodžić 31')

31' - GOOOOOOOOL! Hodžić je nakon kornera glavom pogodio za 1:0. Štilić je sjajno izveo korner, a još bolje je skočio debitant u plavom dresu Armin Hodžić koji je glavom pogodio za 1:0.

30' - Šta je sada promašio Bekrić! Galić je izbacio Bekrića koji je bio sam pred Dizdarevićem, ali je golman Sarajeva odbranio njegov udarac.

27' - Stopostotna šansa za Sarajevo! Suljić je fenomenalno uposlio Varešanovića koji je iskosa sa nekoliko metara šutirao pored gola.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

23' - Period bolje igre Želje koji više napada, dok se Sarajevo orijentisalo na kontra napade.

19' - Bekrić je šutirao s 20-ak metara, ali ravno u Dizdarevića, a zatim je pokušao i Štilić, no ponovo je golman Sarajeva na mjestu.

16' - Opravdan žuti karton za Bekrića nakon pokušaja simuliranja i prigovora.

13' - I dalje se čeka na pravo uzbuđenje. Igra se uglavnom odvija na sredini terena.

8' - Sarajevo je izvelo prvi korner, ali bez prave opasnosti. Bordo tim ima više od igre na samom početku.

4' - Bez uzbuđenja u uvodnim minutama, obje ekipe su u susret ušle veoma agresivno.

1' - Počela je utakmica pred oko 8.000 gledalaca.

17:08 - Ekipe izlaze na teren, meč će početi s desetak minuta zakašnjenja.

16:55 - Nakon navijačkih nereda uoči početka utakmice, odlučeno je da će početak susreta kasniti dok se sigurnosna situacija ne dovede na maksimalan nivo.

16:50 - Glavni sudija meča je Haris Kaljanac iz Sarajeva.

16:45 - Trener Željezničara Edis Mulalić najavio je veliki sarajevski derbi rekavši da njegovi igrači moraju promijeniti način razmišljanja i bez straha izaći na teren.

"Ovo je najveća utakmica u našem prvenstvu. Ponovo imamo problema kao i u prvoj utakmici, a ovaj put su razlogi malo više nogometni. Prvu utakmicu nismo stigli registrovati dva napadača, ovaj put jesmo, ali će nam sastav krojiti i pravilo za U-21 igrače jer nemamo Subašića i povrijeđenog Gasala. Morat ćemo malo izmišljati. Pripremali smo se, u Mostaru smo igrali dobro i ostao je žal što momci nisu bili nagrađeni", rekao je Mulalić i nastavio:

"Sarajevo je u obje utakmice dobro ulazilo i rješavalo protivniko na startu. Cijelu sedmicu smo radili prekide, imamo neki plan i vidjet ćemo šta će biti. Ovaj klub, protiv koga god da igra, važno je da ne budemo kukavice i da preuzmemo odgovornost kada je to potrebno. Moramo promijeniti način razmišljanja naših igrača, da izađu bez respekta i da igraju, bez obzira ko je s druge strane. Rezultat je onda neminovan."

16:40 - Ovo će za trener Bordo tima Aleksandra Vasoskog biti prvi sarajevski derbi u karijeri, dok je Mulalić u prethodna dva ostvario pobjede, pa u ovom kontekstu, a i zbog domaće publike, Željezničar se s razlogom ima čemu nadati u današnjem duelu.

"Znamo šta znači derbi, tu favorita nema. Mogu navijačima obećati da će momci dati sve od sebe. Osvježili smo ekipu u srijedu, svjesno, a što se tiče Šećerovića, vidjet ćemo danas da li je spreman za utakmicu. Moramo vidjeti kako će se ponašati na treningu, a u konkurenciji će biti i Avramovski", rekao je Vasoski i dodao:

"Gledao sam nekoliko posljednjih derbija. Moramo biti skoncentrisani na nogomet, biti na nivou 90 minuta, a da li će to biti dovoljno za pobjedu, to ne znam. Željezničar me pozitivno iznenadio protiv Veleža, dosta trče, igraju visok presing i njihov trener je bivši igrač kluba pa zbog toga moramo biti pažljivi. Potrebno je da igramo našu igru."

16:40 - Bordo tim u nešto boljoj formi dočekuje današnji meč s obzirom na to da su na početku druge polusezone ostvarili dvije pobjede, jednu protiv Leotara u Premijer ligi BiH i jednu protiv Slobode u susretu Kupa BiH. Obje pobjede Sarajevo je ostvarilo rezultatom 2:0 pa nema sumnje da će prepuni samopouzdanja izaći na teren stadiona Grbavica u potrazi za novim dobrim rezultatom.

16:35 - U prvom duelu koji je odigran na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase u prvoj polusezoni, Bordo tim je slavio rezultatom 2:0. Ipak, mnogo stvari su se od tada promijenile kako u jednom, tako i u drugom timu.

16:25 - Neočekivani neredi izbili su pred sami početak meča. Naime, navijači Sarajeva upali su na teren i pokušali su doći do južne tribine, nakon čega je izbila tučnjava.

Jedan navijač Sarajeva je povrijeđen i ukazuje mu se pomoć.

16:15 - Pred nama je 125. ligaški, a ukupno 145. sarajevski derbi u historiji. U prethodna 144 duela Željezničar je nešto uspješniji sa 45 pobjeda, dok je Sarajevo slavilo u 44 navrata. Neriješenim rezultatom okončano je 55 susreta, a ukupna gol-razlika je na strani Željezničara (176:174).

16:10 - Treneri su odabrali startne postave, a primjetno je da u domaćem sastavu nema klasičnog napadača, dok će Bordo tim od prve minute zaigrati s ofanzivnom postavom.

Željezničar: Bender, Malić, Kosorić, Cocalić, Štilić, Galić, Hodžić, Mekić, Bekrić, Resić, Hajdarević.

Sarajevo: Dizdarević, Hebibović, Pidro, Mujakić, Dupovac, Đokanović, Kapić, Varešanović, Suljić, Čataković, Bagarić.
16:10 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na direktan tekstualni prijenos utakmice 21. kola m:tel Premijer lige BiH Željezničara i Sarajeva. Susret počinje u 17 sati na stadionu Grbavica