Specifična utakmica
107

Mulalić pred derbi: Imamo samo jednu obavezu, protiv Sarajeva je važno da ne budemo kukavice

K. H.
Edis Mulalić (Foto: I. L./Klix.ba)
Edis Mulalić (Foto: I. L./Klix.ba)
Trener Željezničara Edis Mulalić najavio je veliki sarajevski derbi koji se u subotu igra na stadionu Grbavica rekavši da njegovi igrači moraju promijeniti način razmišljanja i bez straha izaći na teren.

"Ovo je najveća utakmica u našem prvenstvu. Ponovo imamo problema kao i u prvoj utakmici, a ovaj put su razlogi malo više nogometni. Prvu utakmicu nismo stigli registrovati dva napadača, ovaj put jesmo, ali će nam sastav krojiti i pravilo za U-21 igrače jer nemamo Subašića i povrijeđenog Gasala. Morat ćemo malo izmišljati. Pripremali smo se, u Mostaru smo igrali dobro i ostao je žal što momci nisu bili nagrađeni", rekao je Mulalić i nastavio:

"Sarajevo je u obje utakmice dobro ulazilo i rješavalo protivniko na startu. Cijelu sedmicu smo radili prekide, imamo neki plan i vidjet ćemo šta će biti. Ovaj klub, protiv koga god da igra, važno je da ne budemo kukavice i da preuzmemo odgovornost kada je to potrebno. Moramo promijeniti način razmišljanja naših igrača, da izađu bez respekta i da igraju, bez obzira ko je s druge strane. Rezultat je onda neminovan."

Na pitanje na kojim pozicijama je Željezničar bolji od Sarajeva, Mulalić je odgovorio u svom stilu.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

"To ne pije vode u ovim mečevima. Imamo puno mladih igrača, odigrao sam i ja mnogo derbija jer je bilo trenutaka kada su oni na tabeli bili dominantniji, ali to ništa nije značilo. Tu dosta utjecaja ima publika i pritisak. Ko se bolje snađe, napravit će rezultat. Vrlo je bitno imati srce, ali i glavu. Ako izađemo vrući i bez pameti, to neće biti dobro", smatra Mulalić.

Naglasio je da svaka derbi utakmica ima neka svoja, specifična pravila.

"Nekada je dobro da ništa i ne znaš šta se dešava. Staviš crnca u igru i on zabije dva gola. Čudne su te utakmice, a dobro je da je tu veliki broj igrača koji su ponikli u našem klubu. Želim Vasoskom dobrodošlicu u naš nogomet. Šta mi imamo sutra izgubiti? Imamo obavezu da budemo hrabri, a svako može pogriješiti", dodao je Mulalić.

Derbi Željezničara i Sarajeva se igra u subotu na stadionu Grbavica s početkom u 17 sati.

U prvom duelu koji je odigran na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" u prvoj polusezoni, Bordo tim je slavio rezultatom 2:0. Ipak, mnogo stvari su se od tada promijenile kako u jednom, tako i u drugom timu.