Ekonomija u globalizaciji
72

Šta je SWIFT iz kojeg Rusija još nije isključena i zašto je toliko značajan

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Veliki je broj država Zapada koje traže da se Rusija isključi iz Udruženja za međunarodne, međubankarske finansijske telekomunikacije (SWIFT). Šta je SWIFT i zašto je on toliko značajan?
Pojedini smatraju da će se Rusija znatno sankcionisati ako se isključi i iz SWIFT-a. Njemačka je bila protiv isključenja tvrdeći da je to, kako je navela, tehnički komplikovano.

SWIFT je sistem visoke sigurnosti za posredovanje kojim se bankama i drugim institucijama širom svijeta omogućavaju finansijske transakcije. Sistem je napravljen 1973. godine, a sjedište spomenutog udruženja je u belgijskom La Hupeu.

Njime je povezano više od 11.000 finansijskih institucija u više od 200 država. Ključan je za funkcionisanje ekonomije u globaliziranom svijetu. Između ostalog, države članice Evropske unije ga koriste za plaćanje ruskog plina i nafte - dva resursa koja su ključna za Rusiju.

S obzirom na to da je EU najveći kupac ovih energenata, mnogi su mišljenja da bi isključivanjem iz SWIFT-a Rusiji bio uskraćen novac potreban i za ratovanje u Ukrajini. Međutim, isključivanje bi bilo mnogo rizično.

Isključivanje bi značilo potpuni prekid trgovine između Unije i Rusije, a što bi se znatno negativno odrazilo na ekonomiju. Rusija je peti najveći trgovinski partner EU. Pretprošle godine trgovina je iznosila 174,3 milijarde eura, od čega se 79 milijardi eura odnosi na evropski izvoz.

EU bi milijarde eura mogla izgubiti doslovno preko noći ako bi se odlučilo da se Rusija isključi iz SWIFT-a. Osim toga, energenti bi dodatno poskupjeli, a to bi uzrokovalo dodatno poskupljenje svega ostalog, prenosi Euronews.