Na rubu eskalacije
41

Odobren Putinov zahtjev za slanje vojske van granica Rusije, Biden najavio pomoć Ukrajincima

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je službeno od Gornjeg doma ruskog parlamenta zatražio dozvolu za slanje vojske izvan granica Rusije. Nedugo zatim, kao što se i očekivalo, njegov zahtjev je odobren.
Ključni događaji posljednja dva dana:
  • Rusija priznala ukrajinske regije Donjeck i Lugansk kao nezavisne republike
  • Zapadni lideri najoštrije osudili odluku Vladimira Putina i najavili sankcije
  • Putin izdao naređenje ruskoj vojsci da osigura mir u Donbasu
  • Ukrajina zatražila hitnu reakciju Vijeća sigurnosti UN-a
  • Predsjednik Ukrajine rekao da nekome neće dati dijelove zemlje
  • Njemačka najavila suspenziju rada gasovoda Sjeverni tok 2
  • Evropska unija će danas objelodaniti sankcije Moskvi
  • Samoproglašene republike na istoku Ukrajine ratificirale sporazume s Rusijom
  • Rusko Ministarstvo vanjskih poslova poručilo da za sada neće slati vojsku u Donjeck i Lugansk
  • Putin zatražio i dobio odobrenje za slanje vojske van Rusije

20:50 - Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden održao je večeras press konferenciju u Bijeloj Kući na kojoj se osvrnuo na posljednja dešavanja u eskalaciji krize između Rusije i Ukrajine.

Biden je pres konferenciju počeo osvrtom na rusko priznavanje ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk kao nezavisnih republika, koje je sinoć potpisao predsjednik Vladimir Putin i odobravanje slanja vojske van granica Rusije.

"Ovo je početak ruske invazije na Ukrajinu. Ko, za ime Boga otcjepljuje dio suverene države i proglašava ga nezavisnom republikom", rekao je Biden.

20:30 - Rusija je večeras objavila da je uspostavila diplomatske odnose s regionima pod kontrolom separatista u Ukrajini koje je predsjednik Vladimir Putin jučer priznao kao nezavisne republike.

19:57 - Šef američkog Pentagona Lloyd Austin pozvao je predsjednika Rusije Vladimira Putina da izbjegne "totalni rat".

19:19 - Uskoro se očekuje obraćanje američkog predsjednika Joea Bidena koji bi trebao objaviti sankcije Moskvi. Obraćanje možete pratiti uživo:

19:05 - Rusija je saopštila da će uskoro evakuisati diplomatsko osoblje iz Ukrajine kako bi "zaštitila živote". Ta odluka stiže nakon što su parlamentarci dozvolili predsedniku Vladimiru Putinu da koristi rusku vojnu silu u inostranstvu.

19:00 - Lideri Evropske unije jednoglasno su se složili o listi mjera protiv Rusije zbog njenog priznavanja ukrajinskih regija za nezavisne republike i raspoređivanja trupa na teritoriji te zemlje.

18:36 - Mađarska će u narednim danima rasporediti svoju vojsku na 137 kilometara dugu granicu s Ukrajinom.

18:05 - Vladimir Putin rekao je večeras da bi za vlasti Ukrajine bilo najbolje da sami odbiju članstvo u NATO-u i ostanu neutralni. Također je istakao da Mirovni sporazum iz Minska "više ne postoji".

17:49 - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopćio je kako se Rusija priprema za napad na Ukrajinu u punom obimu te ih je pozvao da odustanu od tog plana jer "nikada nije kasno". Opširnije ovdje.

17:46 - Ministri vanjskih poslova Grupe sedam (G7) najrazvijenijih zemalja svijeta saglasili su se danas tokom razgovora da osude rusko priznanje nezavisnosti dva regiona na istoku Ukrajine.

17:40 - Zapadne zemlje predvođene SAD-om i Velikom Britanom smatraju da Rusija počinje invaziju na Ukrajinu.

17:38 - Putin je na konferenciji za medije kako su Ukrajinci "naoružani do zuba" i "anti-ruski raspoloženi".

17:30 - Kako javlja AFP, zakonodavci su odobrili zahtjev predsjednika Rusije u roku od sat vremena.

Ukupno 153 ruska senatora podržala su odluku, a niko nije glasao protiv ili bio suzdržan.

Izvor: AJB
Izvor: AJB

17:15 - Informaciju da Putin traži dozvolu za slanje vojske u Ukrajinu je potvrdio zamjenik ruskog ministra obrane.

Nekoliko evropskih lidera reklo je ranije tokom dana da su se ruske trupe preselile u područja pod kontrolom pobunjenika u istočnoj Ukrajini nakon što je Putin priznao njihovu nezavisnost. No, nije bilo jasno koliki su bili pokreti, a Ukrajina i njeni zapadni saveznici dugo su govorili da se ruske trupe bore u regionu. Moskva negira te optužbe.

Putinovo pismo Gornjem domu parlamenta formaliziralo je rusko vojno raspoređivanje u pobunjeničkim regijama na teritoriji Ukrajine.

Bijela kuća danas je govorila o raspoređivanju ruskih trupa u istočnoj Ukrajini kao o "invaziji" nakon što je prvobitno oklijevala da koristi taj izraz, "crvena linija", za koju je predsjednik Joe Biden rekao da će dovesti do toga da SAD uvede stroge sankcije Moskvi.

Sve vijesti o krizi Rusije i Ukrajine možete pronaći ovdje.