Slijede sankcije
313

Biden: SAD će pomoći odbranu Ukrajine, ali nemamo namjeru ratovati protiv Rusije

M. G.
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden održao je večeras press konferenciju u Bijeloj Kući na kojoj se osvrnuo na posljednja dešavanja u eskalaciji krize između Rusije i Ukrajine.

Biden je pres konferenciju počeo osvrtom na rusko priznavanje ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk kao nezavisnih republika, koje je sinoć potpisao predsjednik Vladimir Putin i odobravanje slanja vojske van granica Rusije.

"Ovo je početak ruske invazije na Ukrajinu. Ko, za ime Boga otcjepljuje dio suverene države i proglašava ga nezavisnom republikom", rekao je Biden.

U nastavku je govorio o sankcijama koje su već preduzete protiv Rusije, rekavši da, ako Rusija nastavi dalje s ovim aktivnostima i oni su spremni da idu dalje sa sankcijama.

"Ako Rusija ovako nastavi cijena će biti još veća. SAD će dati pomoć u odbrani Ukrajine. Ukoliko Rusija ne povuče trupe ja sam odobrio jačanje našeg prisustva na Baltiku", dodao je američki predsjednik.

Naglasio je da sve ovo još uvijek nisu odbrambeni potezi.

"Mi nemamo namjeru da se borimo protiv Rusije. Međutim, Sjedinjene Američke Države će štititi svaki inč NATO teritorije. Nadam se da Rusi neće ići preko toga. Uvjeravam vas da smo ujedinjeni u tome da se suprotstavimo Ruskim prijetnjama miru", naglasio je Biden.

Potom je komentirao i jučerašnji Putinov govor u kojem je on praktično negirao ukrajinski suverenitet.

" U ovom govoru, Putin se vratio više godina nazad u istoriju. To je znak da se ne želi angažovati u dijalogu. To je prijetnja ukrajinskom integritetu. Rusija je agresor i sasvim mi je jasno s čim se suočavamo. Međutim, SAD i naši partneri su i dalje spremni za diplomatiju. Rusiju ćemo cijeniti prema njenim akcijama", zaključio je Biden.