Prije Freddyja i Jasona
48

Krvi do koljena: Pogledali smo nastavak Teksaškog masakra motornom pilom

Piše: Ines Mrenica
Teksaški masakr motornom pilom
Teksaški masakr motornom pilom
Leatherface je pozicionirao Texas na mapu horora, a nakon dugog skrivanja vratio se na Netflix kako bi terorizirao grupu mladih influensera. Jedna žena pedeset godina čeka iskupljenje i jedno je sigurno - stare navike teško odumiru.
Ozloglašeni serijski ubica iz Wisconsina Ed Gein bio je kolekcionar ženske kože i organa, a poslužio je kao inspiracija za tri horora koji su, svaki na svoj način, obilježili desetljeće u kojem su nastali. "Psycho" (1960.), "Teksaški masakr motornom pilom" (1974.) i "Kad jaganjci utihnu" (1991.) u središtu svojih priča imali su psihopate koji su unakažavali ljudska tijela.

Teksaški reditelj Tobe Hooper 1973. godine ušao je u jednu robnu kuću i s odjela hobija spazio red motornih pila. Nedugo zatim u novinama je pročitao članak o Edu Geinu, ubici koji je masakrirao ljude i od njihove kože pravio maske.

To je bio ključni trenutak da iduće godine stvori "The Texas Chainsaw Massacre", jedan od najkontroverznijih filmova u historiji horor žanra, koji je ubrzo postao predmet kultnog obožavanja. Netflix je danas objavio nastavak koji se direktno veže na priču o Leatherfaceu.

Mentalno poremećeni ubica je ime dobio po sklonosti da na lice stavlja maske napravljene od kože svojih žrtava, identične onima koje je policija zatekla u kući Eda Geina prilikom hapšenja, kao i impresivnu kolekciju bradavica, stidnica i kaiševa od ljudske kože.

Insert iz Netflixovog
Insert iz Netflixovog "Teksaškog masakra motornom pilom"

"I smell shit!"

Jedno od uputstava za rukovanje motornom pilom kaže da za sigurnan postupak morate biti fizički i mentalno zdravi. Međutim, u prvom filmu pilu je uzeo jedan bolesnik pa je nastala tragedija, kako je to objasnio narator, ona koja je zadesila grupu od pet mladih ljudi, dovodeći do najbizarnijeg zločina u analima američke historije.

Nastavak franšize odvija se 47 godina kasnije. Grupa influensera oživljava teksaški grad duhova, ali i manijaka s maskom od ljudske kože. Melody (Sarah Yarkin), njena sestra tinejdžerica Lila (Elsie Fisher) i njihovi prijatelji Dante (Jacob Latimore) i Ruth (Nell Hudson) odlaze u udaljeni grad Harlow u Teksasu kako bi pokrenuli novi poslovni poduhvat, plitak kao zamišljeni pogled influensera na Instagramu.

Sarah Yarkin, Elsie Fisher, Nell Hudson i Jacob Latimore u Netflixovom filmu
Sarah Yarkin, Elsie Fisher, Nell Hudson i Jacob Latimore u Netflixovom filmu

San se ubrzo pretvara u budnu noćnu moru. Influenseri slučajno uznemire rutinu i dom Leatherfacea, poremećenog serijskog ubice, čije krvlju natopljeno naslijeđe nastavlja opsjedati stanovnike područja - uključujući i Sally Hardesty (Olwen Fouéré), jedinu preživjelu njegovog zloglasnog masakra.

Ona svoj trenutak osvete čeka pedeset godina, a sjećamo se kakvu je torturu prošla u prvom filmu. Sve će ubrzo završiti u lokvi krvi, s prodornim pratećim zvukom nazubljenih lanaca u pokretu.

Zanimljivo je da je film snimljen u Bugarskoj, a da vjerno dočarava atmosferu američke države koju je Leatherface pozicionirao na mapi horora. Čovjek s ljudskom kožom na licu suvereno vlada kao ikona slasher podžanra horor filmova. Ti filmovi podrazumijevaju ubicu koji proganja i ubija grupu ljudi, obično korištenjem oštrih alata. U historiji kinematografije Leatherface je "rezao" puno prije Freddyja i Jasona.

Reputacju "Teksaškog masakra motornom pilom" nisu uspjeli upropastiti njegovi brojni nastavci. Franšiza bilježi ukupno devet filmova, a posljednji put kad nas je podsjetila na "pilu" bilo je 2017. godine. Tada je u kina stigao “Leatherface”, koji je istraživao porijeklo glavnog negativca.

Netflix je preuzeo globalna prava na film od kompanije Legendary Pictures, pa tako i "rukovanje motornom pilom". Mogli bismo reći da je "Teksački masakr motornom pilom" sada u sigurnim i obučenim rukama.