Velika utrka
0

Prava na utakmice Zmajeva još nema nijedna TV-kuća, nema ni prijenosa večerašnjeg žrijeba

N. K.
Uskoro novi izazovi za Zmajeve (Foto: EPA-EFE)
Uskoro novi izazovi za Zmajeve (Foto: EPA-EFE)
Reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će saznati protivnike u trećem izdanju Lige nacija, a žrijeb iz švicarskog Montreuxa neće prenositi nijedna televizijska kuća u našoj državi.
Naime, trenutno niko nema prava za reprezentativne utakmice koje se igraju pod okriljem krovne Evropske nogometne organizacije, odnosno UEFA-e.

Trenutno je raspisan konkurs za prijenose utakmica u periodu od 2022. do 2028. godine, a odluka o tome ko će dobiti prava trebala bi biti donesena do kraja ove godine. Identična situacije je i u našem regionu.

Konkurs uključuje prava na utakmice Evropskog prvenstva 2024. i 2028. godine, kvalifikacije za oba ta takmičenja, evropske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine te tri izdanja Lige nacija - 2022/23., 2024/25. i 2026/27.

U ranijem četverogodišnjem periodu prava na utakmice Zmajeva imao je Sport Klub, odnosno Nova BH.

Podsjetimo, žrijeb grupa zakazan je za danas u 18 sati. Izabranici Ivayla Peteva nalaze se u drugom rangu Lige nacija i bit će nositelji svoje grupe. Nalazimo se u prvom jakosnom šeširu Lige B zajedno s Ukrajinom, Švedskom i Islandom i to su tri reprezentacije koje ne možemo izvući u grupi. S druge strane, mogući su dueli s dvije susjedne zemlje, pošto se Srbija nalazi u trećem jakosnom šeširu, a Crna Gora u četvrtom.

Liga B:

Šešir 1: Ukrajina, Švedska, Bosna i Hercegovina i Island

Šešir 2: Finska, Norveška, Škotska i Rusija

Šešir 3: Izrael, Rumunija, Srbija i Irska

Šešir 4: Slovenija, Crna Gora, Albanija i Armenija

Mečevi Lige nacija po grupama igrat će se od 2. juna do 27. septembra 2022. godine. Polufinali se igraju 14. i 15. juna 2023. godine, a finale 18. juna 2023. godine.

Prijenos večerašnjeg žrijeba grupa moći će se gledati na stranicama UEFA-e.