Žrijeb u Nyonu
15

Mogući dueli sa Srbijom i Crnom Gorom: Zmajevi će sutra saznati rivale u Ligi nacija

D. P.
Detalj s utakmice BiH - Italija iz prošle sezone Lige nacija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Detalj s utakmice BiH - Italija iz prošle sezone Lige nacija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će saznati rivale u grupi treće sezone UEFA Lige nacija.

Žrijeb grupa zakazan je za sutra u 18 sati u švicarskom Nyonu, gdje će rivale saznati svih 55 nacionalnih selekcija koje su pod ingerencijom UEFA-e. Riječ je o takmičenju koje će se igrati tokom naredne dvije godine.

Za Bosnu i Hercegovinu naredna sezona bit će veoma važna. Iako UEFA nije još uvijek ozvaničila kakvu će relaciju ovo takmičenje imati s kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine, očekuje se da pobjednici grupa budu u znatno povlaštenijem položaju nego što je to bio slučaj u prošloj sezoni Lige nacija, koja se križala sa Svjetskim prvenstvom u Kataru.

Zmajevi proteklih godina nižu neuspjehe u kvalifikacijama, a činjenica da na Evropskom prvenstvu 2024. godine igraju čak 24 selekcije, jasno je da će Liga nacija biti šansa da se domognemo mjesta u baražu ukoliko ne bude sve išlo po planu u regularnim kvalifikacijama.

Izabranici Ivayla Peteva nalaze se u drugom rangu Lige nacija i bit će nositelji svoje grupe. Nalazimo se u prvom jakosnom šeširu Lige B zajedno s Ukrajinom, Švedskom i Islandom i to su tri reprezentacije koje ne možemo izvući u grupi.

S druge strane, mogući su dueli s dvije susjedne zemlje, pošto se Srbija nalazi u trećem jakosnom šeširu, a Crna Gora u četvrtom.

Liga B:

Šešir 1: Ukrajina, Švedska, Bosna i Hercegovina i Island

Šešir 2: Finska, Norveška, Škotska i Rusija

Šešir 3: Izrael, Rumunija, Srbija i Irska

Šešir 4: Slovenija, Crna Gora, Albanija i Armenija

Ponovo se igraju četiri lige koje će biti podijeljene u grupe. Očekuje se da pobjednici grupa budu učesnici baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo ukoliko plasman na smotru najboljih ne ostvare kroz regularne kvalifikacije.

Mečevi Lige nacija po grupama igrat će se od 2. juna do 27. septembra 2022. godine. Polufinali se igraju 14. i 15. juna 2023. godine, a finale 18. juna 2023. godine.

Treća sezona Lige nacija podsjećat će na prvu sezonu kada je također bila u vezi s Evropskim prvenstvom. Tada su šansu kroz Ligu nacija iskoristile selekcije Sjeverne Makedonije, Mađarske, Škotske i Slovačke i tako izborile nastup na Evropskom prvenstvu.