Osudili poteze Brisela
1

Orban se sastao s desničarkom Marine Le Pen, žestoko su kritikovali EU

V. K.
Marine Le Pen i Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Marine Le Pen i Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Mađarski premijer Viktor Orban održao je u utorak u Budimpešti sastanak s francuskom desničarkom i liderkom Nacionalnog saveza Marine Le Pen, a tema razgovora bila je aktuelna situacija u EU.

Iako je Viktor Orban do sada nastojao izbjegavati sastanke s Le Pen, izlazak njegove stranke iz Evroske narodne partije (EPP) dodatno je približio mađarskog premijera desničarima na području cijele Evropske unije.

Tokom sastanka Le Pen i Orban su se osvrnuli na posljednja dešavanja u Evropskoj uniji i probleme koje Brisel ima s Poljskom te su naglasili kako EU prema Poljskoj upotrebljava sovjetske metode.

"Ideološki pritisak EU kada je riječ o migracijama i otvorenom društvu može se uporediti s doktrinom koju je u Sovjetskom Savezu primjenjivao Leonid Brežnjev", rekao je Orban.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Također, mađarski premijer je naveo kako modernizovani oblik sovjetske doktrine na primjeru EU znači da Brisel ima za cilj staviti sve zemlje EU u jedan ideološki okvir.

S druge strane, Le Pen je također osudila centralizovanu i autoritarnu vladavinu Brisela.

"Vjerujemo u kreativnu snagu i raznolikost naroda. Uz ovaj pristup EU više se ne bavimo saradnjom, već imamo posla s pravom imperijom", rekla je Le Pen.

Na pomolu izgradnja novog desničarskog pokreta

Tokom sastanka Orban i Le Pen su razgovarali i o formiranju novog desničarskog evropskog saveza.

Orban je rekao kako je njegova stranka morala napustiti EPP zbog "mainstream ljevičarske ideologije" koja je zavladala u toj stranci.

Također, Orban se osvrnuo i na zajedničku deklaraciju poljskih, mađarskih i italijanskih desničara, koja je potpisana u julu ove godine, te je rekao kako će se u narednom periodu intenzivirati proces formiranja saveza.

Na sastanku u Budimpešti Orban i Le Pen govorili su i o problemu migracija, a francuska desničarka rekla je kako su migracije "pošast od koje se nacije moraju zaštititi".

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Mađarski premijer Viktor Orban s druge strane se osvrnuo i na probleme rasta cijena energenata u EU te je rekao kako cijene vrtoglavo rastu u svakoj državi, a da Evropska unija nije u stanju da ih obuzda.

Sastanak između Orbana i Le Pen dolazi u veoma važnom periodu za obje strane. Tokom 2022. godine u Francuskoj će se održati predsjednički izbori, a Marine Le Pen već uveliko vodi kampanju kojom će nastojati poraziti trenutnog predsjednika Emmanuela Macrona.

Izborna godina očekuje i Viktora Orbana i njegovu stranku Fidesz. Tokom 2022. godine u Mađarskoj će biti održani parlamentarni izbori na kojima će se Viktoru Orbanu suprotstaviti zajednički kandidat mađarske opozicije Peter Marki-Zay.

Francuski predsjednički izbori kao i mađarski parlamentarni izbori trebali bi biti održani u aprilu 2022. godine.