Dolazi u Sarajevo
201

Palmer: Ne mijenjati nadležnosti Doma naroda FBiH već u manjoj mjeri reformisati način biranja

S. M.
Matthew Palmer (Foto: H. M./Klix.ba)
Matthew Palmer (Foto: H. M./Klix.ba)
Uoči dolaska u Sarajevo, Matthew Palmer, američki izaslanik za izbornu reformu u BiH, dao je intervju Glasu Amerike u kojem je iznio svoj stav o promjenama Izbornog zakona, odnosno pitanju izbora članova Predsjedništva i ovlastima Doma naroda FBiH.

Palmer je kazao da su SAD od početka uključene u razgovore o Izbornom zakonu te da on lično ima podršku sekretara SAD-a Antonya Blinkena, te da i sam Bliken u tom smislu direktno sarađuje s Predsjedništvom BiH.

"Željeli bismo vidjeti neke ograničene ciljane promjene Ustava koje bi uklonile etničke prefikse sa izbora za Predsjedništvo i za Dom naroda Federacije BiH. Željeli bismo da se paralelno s tim implementira reforma izbornog zakonodavstva koja će omogućiti veću transparentnost i odgovornost u skladu sa preporukama OSCE-a i GRECO-a. I voljeli bismo vidjeti kako politički lideri prihvaćaju ustupke i kompromise koji su neophodni dio tog paketa", kaza je Palmer u odgovoru na pitanje kakve bi promjene željele vidjeti SAD-e.

Dodao je da one ne bi trebale utjecati na nadležnosti Doma naroda, "već na proces kojim se biraju pojedini članovi, u ograničenoj mjeri".

Također dao je svoj stav o principu "legitimnog predstavljanja" za koji se zalažu predstavnici Hrvatske demokratske zajednice, rekavši da SAD podržavaju dejtonske strukture i Dejtonski sporazum koji podrazumijevaju principe: jedna zemlja, dva entiteta, tri konstitutivna naroda.

"Ono što bismo željeli vidjeti je sistem koji je u skladu sa temeljnim kompromisima koji su bili dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i koji omogućava BiH da ispuni svoje obaveze i odgovornosti prema EU. To uključuje rješavanje konkretnih presuda Evropskog suda za ljudska prava, u šta spada i slučaj Sejdić-Finci", kazao je Palmer.

Rekao je da razumije zabrinutost Dragana Čovića u smislu njegove želje da pojedinac u dejtonskim strukturama bude izabran većim hrvatskih glasova.

"Nastavljamo vjerovati da postoji način da se te brige riješe u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava. Ovaj proces pregovaranja o ustavnim promjenama i izbornim reformama dio je rješavanja te zabrinutosti, kao i omogućavanja BiH da ostvari funkcionalniji sistem i sistem koji je više evropski", rekao je Palmer.