Tenzije sa Srbijom
132

Edin Vranj se ne nalazi na famoznom spisku RS-a osumnjičenih za ratne zločine, ali je uhapšen

S. H.
Vranj je jučer uhapšen kada je prešao granicu sa Srbijom u Priboju (Foto: Shutterstock)
Vranj je jučer uhapšen kada je prešao granicu sa Srbijom u Priboju (Foto: Shutterstock)
Edin Vranj, bivši visoki dužnosnik Federalne uprave policije, koji je jučer uhapšen u Srbiji zbog navodnih ratnih zločina, ne nalazi se na famoznom spisku Dokumentacionog centra Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina.
Naime, u RS-u je formiran spisak na osnovu izvoda iz krivičnih prijava protiv osumničenih za navodne ratne zločine u BiH u periodu od 1992. do 1995. Na tom spisku se nalazi stotine imena osoba protiv kojih su nekada podnesene krivične prijave da su učestvovali u nekoj vrsti zločina.

Taj spisak se godinama uzima kao mjerilo i mnogi sa spiska su već hapšeni ili su dobijali pozive da se jave na saslušanje. Pretpostavlja se da je RS ovaj spisak ustupila i Srbiji, koja godinama gotovo sistematski hapsi pripadnike Armije RBiH za navodne ratne zločine.

Na tom spisku se ne nalazi ime Edina Vranja, koji je jučer uhapšen samo što je prešao granicu sa Srbijom u Priboju. Dakle, postojanje spiska nije jedino mjerilo te je evidentno da Srbija koristi i neku drugu metodologiju. Da li to znači da bilo koji pripadnik Armije RBiH sada treba strahovati od eventualnog hapšenja zbog toga što je bio učesnik u odbrani države.

U konkretnom slučaju na Sudu BiH već postoji predmet, odnosno optužnica za područje Goražda, odnosno Međeđe i Strmice, za što se navodno i tereti Vranj. U tom slučaju je završena istraga i podignuta optužnica, ali se u njoj Edin Vranj ne spominje.

Kompletan spisak Dokumentacionog centra osumnjičenih za ratne zločine na osnovu krivičnih prijava možete pogledati ovdje.