Po kojem osnovu
339

Vidović: Nejasno je zbog čega bi Vranj bio gonjen u Srbiji kada postoji predmet u Sudu BiH

D. Be.
Vasvija Vidović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Vasvija Vidović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Advokatica Vasvija Vidović, komentarišući hapšenje Edina Vranja u Srbiji pod optužbom za ratne zločine, kaže da nije jasno zbog čega je on uhapšen kada je Tužilaštvo BiH provelo temeljitu istragu u vezi sa ratnim zločinima na području Goražda, Međeđe i Strmice.
Na pitanje na osnovu čega Srbija hapsi državljane BiH pod sumnjom da su počinili ratne zločine na području druge države, odnosno Bosne i Hercegovine, Vidović za Klix.ba kaže da po pitanju ratnih zločina u svijetu važi načelo univerzalne jurisdikcije što znači da svaka država, ako ima podatke da je osoba koja se nalazi na njenoj teritoriji, djeluje ili prolazi, ima pravo voditi istrage i suditi za ta krivična djela i ima pravo u vezi s tim koristiti pravna sredstva koja stoje na raspolaganju, a to uključuje i potjernicu.

"Da bi međunarodna potjernica bila izdata, kao u ovom slučaju, nadležni sud mora provesti istragu i vidjeti da li ima dovoljno dokaza koji ukazuju na osnovanu sumnju da je izvršila krivično djelo. Međutim, što se tiče područja Međeđe i Goražda, Tužilaštvo BiH je sprovelo istragu i podiglo optužnicu, mislim 2018. godine. Dakle taj predmet je u Sudu Bosne i Hercegovine. Provedena je temeljita istraga koja je rezultirala optužnicom", kaže Vidović.

S obzirom da je advokatica jednog od optuženih za ratne zločine na području Goražda, Vasvija Vidović kaže da je vidjela sve dokaze koji nigdje ne ukazuju da je Edin Vranj počinio ikakav ratni zločin.

"Da su našli dokaze, sigurno bi podigli optužnicu i protiv Edina Vranja. Zato je potpuno nejasno o čemu se sada radi. Zašto bi Vranj bio gonjen u Srbiji kada se nalazi u BiH. On ništa nije izbjegavao, bio je dostupan organima BiH, a sigurna sam da bi se odazvao i u Srbiju da su mu uputili poziv", smatra Vidović.

Podsjetimo, pripadnici MUP-a Republike Srbije uhapsili su bivšeg visokog službenika Federalne uprave policije (FUP) Edina Vranja. On je uhapšen pri ulasku u Srbiju, kod graničnog prijelaza Uvac - Rudo.

On se tereti da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. godine kao isljednik u logoru u Goraždu učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zaroblјenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu.