Dogovor ili spor?
353

Grad Sarajevo želi nazad zgradu koju koristi Parlament FBiH

B. T.
Sporna zgrada na Skenderiji (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sporna zgrada na Skenderiji (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U nastavku treće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva, zakazane za ponedjeljak, 19. juli, na prijedlog rukovodstva, vijećnici bi trebali raspravljati o prijedlogu da se van snage stavi ranija odluka da se zgrada DPO-a na Skenderiji da na korištenje Parlamentu Federacije BiH.

Nova gradska vlast namjerava, naime, u zgradu u kojoj joj je sjedište vratiti dio administracije koja je ranije premještena u zgradu kod Vječne vatre.

Zbog toga je gradska administracija sada smještena na dvije lokacije, a u prijedlogu o poništenju odluke bivše vlasti tvrde da su prostorije u zgradi kod Vječne vatre, koju su dobili, neuslovne, da im je na raspolaganju malo prostora, da ga je potrebno obnavljati…

Daju se ovlasti gradonačelnici Karić

Prema prijedlogu Jasmina Ademovića, predsjedavajućeg GV, i njegovih zamjenika Dragana Stevanovića i Mirele Džehverović, gradonačelnicu Benjaminu Karić i Pravobranilaštvo treba ovlastiti da započnu "sve aktivnosti u pravcu stavljanja van snage svih pravnih poslova koji su zaključeni na temelju odluke koja se stavlja van snage".

Prema njihovom prijedlogu, gradonačelnica i Pravobranilaštvo se ovlašćuju i da pokrenu proces utvrđivanja vlasništva Grada Sarajeva nad zgradom u kojoj je sjedište.

Jasmin Ademović (Foto: T. S./Klix.ba)
Jasmin Ademović (Foto: T. S./Klix.ba)

"Odluku iz bivšeg saziva pokušavamo staviti van snage, pokušat ćemo zgradu DPO-a uknjižiti kao imovinu Grada Sarajeva. Sada smo, prema odluci iz prošlog saziva, prisljeni da zamijenimo zgrade s Federalnim parlamentom. Neriješeni su imovinskopravni odnosi, u objekt kod Vjećne vatre treba ulagati, radnici su nezadovoljni, nesulovno je… Dakle, pokušat ćemo da vratimo zgradu, a potom i da je uknjižimo preko Skupštine KS, jer mislimo da imamo relevantne dokumente koji ukazuju na to da imamo puno pravo na to", kazao nam je Ademović.

Mogli bi ući u spor

Kako kaže, da bi to bilo završeno u "dobrom duhu" i Federalni parlament bi trebao van snage staviti odluku o preseljenju.

"Inače ćemo ući u spor. Međutim, mi imamo legitimno pravo da poništimo odluku koju je bivši saziv Gradskog vijeća donio i za koju mislimo da nije dobra za Gradsku upravu, grad, našu imovinu", zaključuje Ademović, koji konstatira da na osnovu dokumentacije grad polaže najviše prava na zgradu u ulici Hamdije Kreševljakovića, koja je već godinama predmet spora među institucijama.