Birala je srcem
3.7k

Suze Marice Gajić i kako je djevojka iz Bijeljine postala primjer za bolju budućnost

K. H.
Foto: FIBA
Foto: FIBA
Marica Gajić sa suzama u očima proslavila je historijski uspjeh bh. košarke i plasman ženske reprezentacije u četvrtfinale Eurobasketa, a ova djevojka iz Bijeljine najbolji je primjer svim budućim generacijama sportista iz naše države na koji način trebaju shvatati i u konačnici prihvatati igranje za BiH.
Najbolja sportistkinja BiH za 2020. godinu na tekući Eurobasket došla je povrijeđena i s problemima zbog kojih bi brojne košarkašice odustale bez ikakvog pokušaja, no njena volja i želja da pomogne saigračicama i igra u dresu reprezentacije unatoč svemu na kraju je presudila i, slobodno se može reći, prikazala je kao jedan od simbola bh. sporta, simbola današnjice, ali ono najvažnije, primjera za sve buduće generacije.

Na početku Maricine košarkaške karijere ženska reprezentacija BiH nije postojala, a umjesto da slijedi primjer brojnih vršnjaka, košarkaša i drugih sportista i sportistkinja, koji u takvim okolnostima biraju puno lakši put i traže sreću u drugim reprezentativnim selekcijama, čak i odbijaju igrati za BiH, Marica je čekala i na kraju dočekala poziv za formiranje reprezentacije i bez razmišljanja prihvatila tu ideju.

"U to vrijeme nije postojala ženska reprezentacija, a mislim da bi logičan potez bio da odem u te neke 'jače' države i da nastupam za njih", odgovorila je Marica na pitanje kako je ipak izabrala igrati za BiH i nastavila:

"Kada je gospodin Harun Mahmutović stupio u kontakt sa mnom i obećao da će se ženska reprezentacija opet takmičiti, za mene nije bilo uopšte pitanje za koju državu ću igrati, bez obzira na pozive Srbije i Slovenije. Uprkos njihovoj organizaciji i većim mogućnostima, mislim da moji rezultat i moj doprinos možda ne bi bili isti... Za reprezentaciju BiH igram s nekom posebnom željom, s posebnom motivacijom i sigurno da je osjećaj drugačiji. To je na kraju bilo presudno."

I u već pomenutim okolnostima, s povredom i sigurno nedovoljnom fizičkom spremom za nastup na smotri najboljih evropskih selekcija, Marica je u apsolutno svakom meču išla preko svojih granica i pružala svoj maksimum.

Ukupno je u četiri utakmice sakupila 154 od 160 mogućih minuta. U meču za historiju, koji je naš tim igrao protiv Hrvatske, svih 40 minuta provela je na terenu.

Marica Gajić je svojim dosadašnjim uspjesima i rezultatima pokazala da se uz vrijedan, iskren i naporan rad, a uz talent koji je svakako potreban, može otvoriti i kreirati vlastiti put prema vrhu. Kada se uz to odluke donose srcem, onda su suze na kraju samo odraz nemjerljive sreće i ponosa. Marica, carica!