Potvrda iz suda
0

Glasnogovornica suda u Hagu: Sve je spremno za izricanje presude Ratku Mladiću

B. T.
Helena Eggleston (Foto: DW)
Helena Eggleston (Foto: DW)
Sve je spremno za izricanje presude Ratku Mladiću, očekuje se da će ona biti izrečena u 15:00 sati, potvrila je Helena Eggleston, glasnogovornica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu.

Govoreći o izazovima s kojima se sud susretao u ovome predmetu, ona je kazala je da je suđenje bilo vrlo obilmo po optužnici, količini zločina, vremenu koje pokriva…

"Samo suđenje je trajalo 530 sudskih dana, znači oko četiri godine, a žalbeni postupak koji je vođen pred Mehanizmom trajao je nešto više od tri godine. Pola žalbenog postupka odvijalo se usred pandemije, to je jednim malim dijelom usporilo proces, on je bio odlođen nekoliko mjeseci, što zbog zdravstvenog stanja Ratka Mladića, što zbog pandemije", kazala je Eggleston.

Ipak, istakla je da je trajanje žalbenog postupka u skladu praksom u drugim predmetima tog obima.

Govoreći o budućem radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, ona je kazala da je pri kraju i ponovljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

"Taj predmet se bliži kraju i prvostepena presuda očekuje se do kraja ovoga mjeseca. Ovisno o ishodu i ako bude žalbe, to će zapravo biti posljednji žalbeni postupak koji će se voditi pred Mehanizmom u Hagu, a vezano za sudske postupke koje je naslijedio od Tribunala za bivšu Jugoslaviju", objasnila je Eggleston.