Nakon toga reagirao Hamas
17

Objavljen snimak rušenja zgrade u Gazi tokom izraelskog zračnog napada

B. R.
Zgrada u Gazi srušena tokom izraelskog zračnog napada (Foto: Screenshot Twitter)
Zgrada u Gazi srušena tokom izraelskog zračnog napada (Foto: Screenshot Twitter)
Na društvenim mrežama je objavljen videosnimak kojim se prikazuje rušenje 13-spratne zgrade u pojasu Gaze nakon izraelskog zračnog napada. Hamas tvrdi da je to bio povod da večeras ispale 130 raketa na Tel Aviv.
Zgrada je srušena ranije danas, a nakon što je Izrael reagirao na sinoćno Hamasovo raketiranje Jerusalema. Poručili su da je početak raketiranja osveta za višednevno nasilje izraelskih sigurnosnih snaga nad muslimanima u jerusalemskoj džamiji Al-Aqsa. Tražili su da se snage povuku iz džamije.
U večerašnjem Hamasovom raketiranju Tel Aviva ubijena je najmanje jedna osoba, a više ih je povrijeđena. Zvaničnici su saopćili da je ubijena 50-godišnjakinja, te da je pričinjena materijalna šteta na imovini. U međuvremenu je za saobraćaj zatvoren Međunarodni aerodrom "Ben Gurion" koji se nalazi u ovom gradu.

Izraelska vojska je ranije danas objavila da je u Gazi izvršila atentat na višeg zapovjednika militantne grupe Islamski džihad, a identificirali su ga kao Samiha al-Mamluka, prenosi agencija Associated Press.

Iz američkog State Departmenta večeras su izrazili zabrinutost zbog nastavka sukoba, te su pozvali na njegov prekid.

Al Jazeera English prenosi da je od jučer poginulo najmanje 28, a da je ranjeno više od 700 Palestinaca. Među ubijenima je najmanje desetoro djece, kao i jedan od Hamasovih komandanata.