Zaštita medija
9

Australija na korak da prva u svijetu naplaćuje dijeljenje vijesti od Facebooka i Googlea

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Politička opozicija u Australiji će podržati predloženi zakon kojim će ova zemlja obavezati Facebook i Google da australskim medijima i izdavačima plaćaju za objavljeni sadržaj.
Predloženi zakon, koji je privukao pažnju šire svjetske javnosti, upravo ovisi o podršci opozicije jer vladajuća liberalna stranka premijera Scotta Morrisona nema većinu u gornjem domu Australije.

Ipak, zakonodavci australske radničke stranke lijevog centra prihvatili su zakon na sastanku u Canberri, otkrili su izvori iz stranke. Stoga se očekuje da će nacrt zakona biti upućen u parlamentarnu proceduru ove sedmice.

Google i Facebook pritisnuli su Australiju da ublaži predloženi zakon, ali čini se da su australske vlasti složne u svojoj namjeri. Google je zaprijetio da će ugasiti svoj pretraživač u Australiji ukoliko se usvoji kontroverzni zakon, ali premijer Morrison je istakao da Australci ne odgovaraju na prijetnje te da u svojoj zemlji funkcionišu prema svojim zakonima.

Ovaj zakon je, podsjetimo, potez kojim Australija želi zaštititi nezavisno novinarstvo i održivo medijsko okruženje te osigurati poslovanje australskih medija. Time bi postala prva zemlja na svijetu koja će od gigantskih internet kompanija tražiti da medijskim kućama plaćaju za novinski sadržaj.