Upitna saradnja širom BiH
305

Sabina Ćudić o kandidaturi Zalihića: SDP je srušio Bh. blok u Mostaru

A. B.
Sabina Ćudić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sabina Ćudić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnica Naše stranke (NS) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sabina Ćudić se oglasila nakon što je Arman Zalihić iz SDP-a zvanično postao kandidat za gradonačelnika Mostara.
"Iskreno mi je žao što je SDP pokleknuo pritiscima i na ovaj način odlučio srušiti Bh. blok u Mostaru te dovesti u pitanje saradnju širom BiH", napisala je Ćudić na svom Facebook profilu.
Ova reakcija je uslijedila nakon što je nominacijom Zalihića SDP odustao od ranijeg dogovora s Našom strankom da Irma Baralija bude kandidatkinja za ovu poziciju u ime Bh. bloka.

Zalihić je danas predložen u ime Kluba Prve mostarske partije (PMP), nakon što je vijeće poništilo ranije održan prvi krug i omogućilo novo kandidiranje.

U toku je nastavak sjednice Gradskog vijeća za izbor gradonačelnika u kontekstu pisma visokog predstavnika Valentina Inzka.

Na njenom prvom dijelu, održanom u petak, već su se kandidirali Mario Kordić (HDZ), Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar) i Irma Baralija (Bh. blok).

Zalihić je nakon toga izjavio da jedino on može pobijediti HDZ-ovog kandidata Marija Kordića, jer je mlađi od njega, a uz podršku koalicije za Mostar mogao bi postati gradonačelnik.

Dodao je da je ovo prilika da Koalicija za Mostar bira da li joj je važnija jedna funkcija gradonačelnika ili interesi države i Mostara.

Međutim, nakon što je objavljena njegova kandidatura za gradonačelnika, Zalihić je zatražio odgodu sjednice, na šta predsjedavajući Ivan Zelenika nije pristao, pa je Zalihić napustio sjednicu i ubrzo se vratio.

Opet je ponovljen prijedlog da se sjednica odgodi, što je odbijeno, nakon čega su je vijećnici SDP-a i PMP-a napustili.