Na Sudu BiH
320

Pogledajte premijera Novalića i druge prilikom izjašnjavanja o krivici

R. D.
Svi optuženi u predmetu "Respiratori" izjavili su da se ne osjećaju krivim po navodima optužnice na jutrošnjem ročištu u Sudu Bosne i Hercegovine. Kako je to izgledalo možete pogledati u videu.
Kao prvooptuženi navode optužnice odbacio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić, slijedili su Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i Jelka Milićević. Fikret Hodžić izjašnjavao se i po krivici pravnog subjekta Srebrena malina.

Tužilaštvo na ročištu, kojim je predsjedavala sutkinja za prethodni postupak Enida Hadžiomerović, predstavljali su tužioci Mirza Hukeljić i Džermin Pašić.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranja novca, krivotvorenja ili uništenja poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovog falsifikovanja ili uništavanja, dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.