Poziv bh. vlastima
290

Borell razgovarao s Dodikom: Humanitarna podrška mora biti važnija od politike

M. G.
Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku je danas razgovarao s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom o teškim humanitarnim uslovima u kojima se nalaze migranti u našoj zemlji.

EU je u više navrata pozivala vlasti BiH da brzo pojačaju svoje akcije na rješavanju teške humanitarne situacije u Unsko-sanskom kantonu i osiguraju osnovne i sigurne životne uslove svim migrantima koji i dalje spavaju na hladnoći u ekstremnim uslovima.

"Ljudi ne mogu umirati u snijegu ako postoje potpuno opremljeni objekti koje finansira EU. Humanitarna pomoć uvijek treba stajati iznad razlika političkih vođa i ujediniti, a ne podijeliti", napisao je Borell na Twitteru.

"Visoki predstavnik Borrell podsjetio je predsjednika Dodika na punu posvećenost EU pružanju podrške Bosni i Hercegovini.

"EU je pružila finansijsku podršku u iznosu od više od 88 miliona eura i između ostalog, u potpunosti opremivši prihvatni centar Bira, koji je ostao neiskorišten. Pozvao je vlasti u BiH da rade na održivim rješenjima, posebno otvaranjem centara koji će biti ravnomjernije raspoređeni na cijeloj teritoriji zemlje", navode iz Službe za vanjske poslove EU.

Borrell je naglasio da bi, ukoliko se to ne učini, naša zemlja mogla pretrpjeti ozbiljne posljedice po svoj ugled.

"EU računa na one koji vrše dužnost u zemlji da preuzmu punu odgovornost, hitne akcije i učine sve što je potrebno za pružanje neposredne pomoći i rad na dugoročnim rješenjima", istaknuto je u razgovoru.