Čekajući verifikaciju
265

Ubrzano instaliranje respiratora "Srebrene maline": Ključni momenti posljednih 15 dana

S. H.
Današnje instaliranje respiratora "Srebrene maline" na KCUS-u
Današnje instaliranje respiratora "Srebrene maline" na KCUS-u
Iako traje istraga u vezi sumnje u spornu nabavku 100 respiratora "Srebrene maline" u posljednjih dvadesetak dana na sceni su pojačane aktivnosti da se respiratori stave u funkciju.
Mjesecima su kupljeni respiratori kupili prašinu u jednom sarajevskom magacinu. Nisu bili raspoređivani bolnicama jer traje istraga i čeka se sudski ishod. Podsjetimo da je zvanični nalaz vještaka kojeg je angažiralo Tužilaštvo BiH pokazao da su kupljeni respiratori mobilni i da se ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege.

U jednom trenutku o cijeloj aferi se gotovo nikako nije govorilo, tek sporadično. Ipak, prije dvadesetak dana pokrenute su aktivnosti stavljanja u funkciju respiratora koje je kupila "Srebrena malina".

Iako se na prva dva tendera nijedna firma nije javila za instaliranje respiratora, Federalna uprava civilne zaštite se oglasila da su postigli dogovor s beogradskom firmom Profesional Medica i njenom sarajevskom sestrinskom firmom DreMedical koja se sama javila za instalaciju. Prvo su pokušali instalaciju u Goraždu, ali stvari nisu išle kako je planirano. Jedan respirator je "pokrenut" ali su stručnjaci koji su radili verifikaciju istakli da aparat ne daje očekivane rezultate. Postupak je obustavljen.

Sutradan je isto pokušano na Kliničkom centru u Sarajevu, ali javili su se isti problemi. Cijeli postupak je obustavljen dok DreMedical ne izvrši provjeri s kineskim proizvođačem o čemu se radi.

Danima se niko nije oglašavao, da bi sinoć Federalna novinska agencija objavila informaciju da je uspješno instalirano 18 respiratora te da su spremni za upotrebu.

Danas također slična informacija sa KCUS-a. Uspješno instalirano 16 respiratora koji su "spremni za upotrebu".

Međutim, tek slijedeće sedmice će biti izvršena verifikacija uređaja kada će se moći potvrditi da li se uistinu mogu koristiti.

Nekoliko je pitanja koja se nameću u cijelom procesu:

Zašto klinički centri u Tuzli i Sarajevu žure da saopće da su respiratori ispravni i da su u funkciji kada nije izvršena verifikacija, koja je prije samo 15 dana pokazala da nisu bili spremni na korištenje?

Da li se na ovaj način nekoliko dana pred izbore želi isforsirati priča da su kupljeni respiratori ispravni i da imaju kompletnu primjenu te da je cijela afera iskonstruisana?

Direktor FUCZ-a Mustafa Kadribegović nedavno je kazao da beogradska firma "Profesional Medica" uopće nije ovlašteni serviser za ovu vrstu respiratora. Stoga se nameću nova pitanja. Zašto je angažirana firma bez certifikata? Ako su u međuvremenu dobili certifikat, kada su prošli obuku?

Jučer su iz Dre Medicala kazali da prije 15 dana, prilikom instaliranjau Goraždu i Sarajevu nije bila u pitanju sistemska, nego greška u rukovanju.

Čija je greška u rukovanju? Da li ljudi iz Dre Medicala? Odgovore na ova pitanja bi trebali dobiti slijedeće sedmice, nakon verifikacije uređaja koji su instalirani.