Rat na pomolu
122

Armenija prijeti priznanjem Nagorno-Karabaha, civili stradaju na obje strane sukoba

I. P.
Foto: Twitter
Armenski konvoj
U jeku obnovljenog sukoba između Armenije i Azerbejdžana, armenska vlada izrazila je spremnost da prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha, spornog većinski armenskog regiona unutar azerbejdžanske teritorije koji je kao neriješeno pitanje korijen današnje razmjene vatre.

"Trebali bismo razmotriti priznanje nezavisnosti Artasaha (drugo ime za Nagorno-Karabah, op.a.). To pitanje je na stolu i trebali bismo ga ozbiljno razmotriti. Sagledavamo moguće scenarije i razvoj situacije", rekao je premijer Armenije Nikol Pašinjan, a prenosti ruska agencija TASS.

Bilo bi to prvo međunarodno priznanje samoproglašene republike koja je nastala nakon trogodišnjeg rata između Armenije i Azerbejdžana u '90-im godinama prošlog vijeka.

Priznanje bi svakako eskaliralo današnje tenzije koje su već odnijele na desetke života.

Obnovljeni sukob između Armenije i Azerbejdžana koji prijeti da se pretvori u rat mobilizirao je danas nekoliko moćnih svjetskih država. Rusija želi igrati ulogu medijatora u smirivanju tenzija, dok se Turska otvoreno svrstala na stranu Bakua insistirajući da je Armenija kriva za nestabilnosti.

Deklarativni poziv na mir izrazile su i Francuska, Grčka, Gruzija, Njemačka, Iran, Rumunija, Bugarska i Vatikan.

Iako su pogledi različiti, statistika je počela brojati žrtve na svim stranama sukoba. Region Nagorno-Karabaha, armenska samoproglašena republika unutar azerbejdžanske teritorije, saopćio je danas da je poginulo 16 vojnika, a da je više od 100 ranjeno u sukobu sa snagama Azerbejdžana.

Također, obje strane bilježe prve civilne žrtve neprijateljstava među kojima ima žena i djece.

Armenska strana (u koju je uključen region Nagorno-Karabah) saopćila je da su dvije osobe poginule, te da je u granatiranju oštećeno nekoliko civilnih objekata uključujući i škole. Azerbejdžanski zvaničnici su također saopćili kako na teritoriji koju kontrolišu ima civilnih žrtava.

Pet civila, članovi jedne porodice, poginulo je prilikom granatiranja armenskih snaga saopćilo je Tužilaštvo Azerbejdžana. Također, navodi se da je najmanje 19 civila u bolnicama.

Obje strane okrivljuju se međusobno kada je u pitanju uzrok današnjeg konflikta, te negiraju međusobna saopćenja o žrtvama i oslobođenim, odnosno zauzetim naseljima.

Također, obje države su proglasile vanredno stanje, s tim da je Azerbejdžan proglasio i ratno stanje u dijelovima zemlje koje graniče sa Armenijom.