Povratak iz Izraela
1.1k

Željini igrači doputovali u Sarajevo, negativni na koronavirus odbijaju potpisati izolaciju

K. H.
Delegacija FK Željezničar stigla je na Međunarodni aerodrom Sarajevo nakon što u Izraelu nisu odigrali susret protiv Maccabi Haife u okviru 1. pretkola Evropske lige, a kako saznaje portal Klix.ba, igrači i članovi ekspedicije Plavih koji su bili negativni na koronavirus odbili su potpisati rješenje o samoizolaciji.
Po povratku u Sarajevo igrači Željezničara odmah su iz aviona trebali otići u autobus, proći carinsku kontrolu bez ulaza u zgradu aerodroma i svim putnicima su trebala biti uručena rješenja o samoizolaciji u trajanju od 14 dana, što pojedini nisu prihvatili jer su na dosadašnja dva testiranja oba puta bili negativni na koronavirus.

S druge strane, oni kod kojih je u Izraelu konstatovano prisustvo virusa Covid-19 odmah su otišli u kućnu izolaciju, a oni su, kako saznajemo, tokom leta iz Izraela bili izolovani u avionu.

Delegacija Željezničara je tražila da se svi koji su bili u Izraelu testiraju kako bi one osobe koje su negativne mogle nesmetano nastaviti trenirati, što je odbijeno s obrazloženjem da nemaju simptome.

Jasno, klub s Grbavice mora paziti na fizičku formu igrača s obzirom na to da je sezona u Premijer ligi BiH uveliko počela, a moguće je i da će igrati i meč protiv Maccabija u nekom novom terminu.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Tim s Grbavice je bio desetkovan prije puta u Izrael budući da je šest prvotimaca bilo zaraženo koronavirusom.

Testovi su tada pokazali šest pozitivnih testova među igračima, a to su Irfan Fejzić, Frane Ikić, Damir Sadiković, Mustafa Mujezinović, Ermin Zec i Samir Bekrić, zbog čega nisu ni krenuli put Izraela, da bi nakon testiranja u Haifi saznali da su i Filip Erić, Haris Hajdarević, Luka Miletić, Luka Juričić te pomoćni trener Bakir Šerbo također zaraženi koronavirusom.

Ministarstvo zdravstva Izraela u srijedu je testiralo sve članove delegacije Fudbalskog kluba Željezničar koji su bili u Haifi, nakon čega su donijeli odluku da se utakmica ne može igrati i Plavi su bili prinuđeni da se vrate u Sarajevo.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

UEFA je savjetovala delegata utakmice da se meč odigra ukoliko Plavi u svom igračkom kadru imaju barem 16 nogometaša, što je bio slučaj, no prednost u ovakvim situacijama svakako imaju državne odluke i na kraju je meč ipak odgođen.

Krovna kuća evropskog nogometa će narednih dana, vjerovatno sutra, donijeti i konačnu odluku o ovom susretu, a kako smo ranije saznali, razmišlja se o dva scenarija.

U prvom će UEFA odabrati novi termin za odigravanje utakmice, što znači da će Željezničar imati još jednu šansu da nastavi svoj evropski put i taj meč mogao bi se igrati na neutralnom terenu, a u drugom će registrovat rezultat 3:0 za izraleski tim, kao što je ranije bila praksa s ekipama koje su imale igrače pozitivne na koronavirus.

Utakmica između Maccabija i Željezničara trebala se igrati u četvrtak na stadionu Sammy Ofer s početkom u 19 sati.