Moraju u izolaciju
1

Šta piše u rješenju koje su pojedini članovi Željine delegacije odbijali potpisati

K. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Delegacija FK Željezničar danas je stigla na Međunarodni aerodrom Sarajevo iz Izraela gdje zbog pojave koronavirusa među igračima Plavih nisu odigrali meč 1. pretkola Evropske lige protiv Maccabi Haife.
U rješenju koje trebaju potpisati svi putnici aviona piše da se oni "koji dolaze iz Izraela stavljaju pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana, počevši od 27. augusta" te da su pomenute osobe "dužne da za vrijeme trajanja zdravstvenog nadzora javljaju zdravstvenoj ustanovi u Dom Zdravlja, odnosno porodičnom ljekaru".

Također, navodi se da žalba na ovo rješenje ne odgađa njegovo izvršenje, što je ujedno i problem koji je nastao na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

U obrazloženju se navodi da za pomenute osobe postoji osnovana sumnja da su bili u direktnom dodiru sa osobama oboljelim od koronavirusa, a u cilju sprječavanja unošenja i suzbijanja širenja ove bolesti i na osnovu zakonskih rješnja, naređeno je da poštuju rješenje.

Žalba protiv ovog rješenja može se izjaviti u roku od osam dana od prijema.

Na mjesto događaja ubrzo je stigao i federalni inspektor koji je poručio da se čitava situacija mora riješiti u roku od najmanje dva sata.