Čemu odugovlačenje?
9

Antidejtonski zaključci NSRS-a iz februara "putovali" pet mjeseci do državnog parlamenta

A. D.
Famozni antidejtonski zaključci NSRS-a usvojeni 17. februara kojima se, između ostalog, zvaničnicima iz RS-a nalaže obustavljanje donošenja bilo kakvih odluka u institucijama BiH, nakon skoro pet mjeseci dostavljeni su u Parlament BiH.
Ovu informaciju danas je otkrio poslanik SDS-a u NSRS-u Nebojša Vukanović, koji je objavio i odgovarajući faksimil akta iz Kluba Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Naime, jednako kao ovaj klub, i Klub SDS-a i PDP-a je navedene zaključke dobio 15. jula, dakle skoro pet mjeseci nakon što su usvojeni u NSRS-u.

"Sve ovo umnogome podsjeća na ranija gruba gaženja i ponižavanja NSRS-a, držanje u ladici odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji nikada nije održan", naveo je, između ostalog, Vukanović.

Među spornim zaključcima NSRS-a je i onaj kojim "NSRS zadužuje Vladu RS-a da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom FBiH sa ciljem definisanja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH, a u skladu sa Aneksom II Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH".

Još jednim antidejtonskim zaključkom "NSRS obavezuje sve institucije RS-a da ne prihvataju i ne provode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH".

Nakon izglasavanja ovih zaključaka u NSRS-u, u BiH je došlo do niza oštrih reakcija kako do domaćih političara, tako i od predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Tako su diplomatska predstavništva Evropske unije, OSCE-a i Sjedinjenih Američkih Država uputila pismo državnim funkcionerima koji su prethodno prisustvovali političkom skupu u Istočnom Sarajevu, a na kojem je Milorad Dodik dijelio instrukcije o načinu blokiranja rada institucija BiH.

"Vi ste predstavnici države Bosne i Hercegovine, a ne predstavnici entiteta Republika Srpska u institucijama države Bosne i Hercegovine. Kao državni zvaničnici morate predstavljati sve građane BiH bez obzira na njihovu ili vašu etničku ili političku pozadinu ili mjesto prebivališta", navodeno je u pismu upozorenja Dodiku i predstavnicima RS.

Tada je reagovao i visoki predstavnik Valentin Inzko kazavši da su Milorad Dodik i NSRS prešli crvenu liniju. Kazao je da je spreman reagovati, ali da to ne bi uradio bez Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Lideri SDA, SBB-a i DF-a Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić poručili su lideru SNSD-a Miloradu Dodiku i zvaničnicima RS-a sa zajedničkog sastanka u Predsjedništvu BiH da neće dozvoliti prelaženje crvene linije, poručivši im da povuku nedavne zaključke definisane u NSRS-u.