Rast broja zaraženih
3

Učimo li na greškama? Kakve su zalihe zaštitne opreme u bolnicama i kliničkim centrima u BiH

D. Be.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Porast broja zaraženih vodi i ka znatno većoj potrošnji zaštitne i medicinske opreme. Iako je BiH proteklih mjeseci dobila velike količine u vidu donacija, klinički centri i bolnice trebale bi se i same pobrinuti o stvaranju dovoljne količina zaliha u slučaju da situacija dodatno eskalira na jesen. Za to su i dobile novac odlukama entitetskih vlada.

U Kantonalnoj bolnici Zenica za Klix.ba su rekli kako za sada ima zadovoljavajuće količine zaštitne opreme i u toku su tenderske procedure za nabavku dodatnih količina.

"Nastavit će se kontinuirana nabavka zaštitne opreme prema potrošnji i procjeni potreba. Mi smo i do sada imali i kontinuiranu potrošnju i nabavku. Medicinske opreme ima također za sada dovoljno. Većina dosadašnjih nabavki planiranih sa Vladom ZDK je realizirana ili je isporuka u toku. Imamo obavezu da izvršimo još i dodatne građevinske radove u sljedećim mjesecima", kazao je direktor KBZ Rasim Skomorac.

Sveučilična klinička bolnica Mostar koja prima pacijente iz nekoliko kantona u ovom trenutku, kažu iz te ustanove, raspolaže s dovoljnim količinama zaštitne i druge opreme.

"Osigurat ćemo određenu količinu zaštitne opreme za jesen, a ukupnu količinu zaštitne opreme uvjetovat će razvoj epidemiološke situacije vezano za COVID-19 infekciju", dodala je Adrijana Pandža iz Ureda za odnose s javnošću.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla ističu da zaštitne opreme imaju još za mjesec i po dana, ali da već planiraju nabaviti dodatne količine.

"Značajnu količinu zaštitne opreme smo dobili od Kantonalne civilne zaštite, od Koordinacionog tijela smo dobili nešto minimalno, što u određenom trenutku nije ni vrijedno spomena. Raspisali smo javni oglas za kupovinu medicinske zaštite i to je proces koji bi mogao prilično dugo trajati jer sada nemamo nikakvu drugu mogućnost", kazao je za Klix.ba direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović.

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske raspolaže sa dovoljnim brojem smještajnih kapaciteta, zaštitne opreme, maski, te ljudskih resursa.

"I prije pojave prvog slučaja novog korona virusa, Poslovodstvo UKC RS-a na vrijeme je preduzelo niz mjera kako bi se u novonastaloj situaciji pacijenti zbrinuli na adekvatan način", kazali su za Klix.ba.

Iz UKC RS-a ističu da je kompletna zgrada u kojoj su inače smještene Klinika za infektivne bolesti i Klinika za kožne i polne dodjeljena je Infektivnoj klinici za liječenje pacijenata oboljelih od bolesti Covid 19 koju izaziva koronavirus.

"Tokom pandemije na snazi je novi sistem rada. Osoblje Klinike za infektivne bolesti pojačalo je svoja dežurstva i angažovanost kako bi adekvatno odgovorili na eventualni pojačani priliv pacijenata. Sve druge klinike stavili su na raspolaganje svoje radno osoblje Infektivnoj klinici. Klinički zavod za mikrobiologiju UKC RS jedna je od najvažnijihh karika u sistemu i raspolaže sa dovoljnim brojem testova za koronavirus. Koristimo i ovu priliku da još jednom apelujemo na građane da se pridržavju svih preporuka kako ne bi došlo do eksponencijalnog rasta inficiranih i opterećenja zdravstvenog sistema", dodali su.

Kantonalna bolnica Goražde u ovom trenutku raspolaže sa dovoljno zaštitne opreme, međutim sa povećanjem broja pacijenata zaraženih koronavirusom na području BPK Goražde i zalihe se smanjuju.

"Sad za sad imamo zaštitne opreme. Problem su jednokratne rukavice koje se sa povećanjem broja zaraženih mnogo troše, kao i zaštitne maske. Troši se racionalno, zaista se štedi, ali to ne možemo predvidjeti. Ukoliko dođe do povećanja broja zaraženih zalihe će biti upitne", kaže prim. dr. Nermina Kamernica, direktorica Kantonalne bolnice Goražde.

Dodaje da trenutno rukavice i maske kupuju od sredstava koje dobiju od Zavoda zdravstvenog osiguranja, iz redovnih tranši.

"Ja sam donijela i naredbu da se zaštitna odjela koja se koriste, poput skafandera maksimalno koriste, da se dezinfikuju i peru kako bi ih višestruko koristili. Svakako će to biti problem ukoliko se pandemija nastavi ovim intenzitetom jer će se zalihe istrošiti, tako da nas u svakom smislu očekuje neizvjesna jesen i zima. Nadamo se najboljem, jer smo i do sada imali odličnu podršku i pomoć naših donatora, privrednika, Vlade BPK Goražde koja je posredstvom UNDP-ia obezbjedila značajne količine opreme. Bit ćemo racionalni, ali sve zavisi od situacije sa pandemijom", kaže prim. dr. Nermina Kamernica, direktorica Kantonalne bolnice Goražde.

Iz Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo nikada nisu odgovorili na upit portala Klix.ba na ovu temu.

Treba podsjetiti da je Vlada FBiH iz budžeta za 2020. godinu osigurala kliničkim centrima sredstva od 30 miliona KM, čija je namjena tretman oboljelih, nabavka lijekova i drugog potrošnog materijala, nabavka neophodne medicinske opreme, medicinskih sredstava, dezinfekcionih sredstava i druge zaštitne opreme nužne u situaciji borbe protiv pandemije izazvane koronavirusom.

Da li će se bolnice i klinički centri na vrijeme opremiti, stvoriti zalihe te iskoristiti možda i bolju tržišnu ponudu nego što će biti na jesen ili zimu, ostaje da se vidi.