Nalog Vladi za reforme
102

Jednoglasno usvojena Čamparina inicijativa za reformu javne sigurnosti u Kantonu Sarajevo

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo danas je jednoglasno usvojila inicijativu zastupnika Aljoše Čampare o reformi javne sigurnosti, čime je dat nalog Vladi KS da započne reforme.
Ovu inicijativu podržali su ranije i OHR te Američka ambasada.

Skupština Kantona Sarajevo ovim nalaže Vladi Kantona Sarajevo da:

  • Uspostavi ekspertnu radnu grupu pod vodstvom komesara policije Kantona Sarajevo da razvije novi zakon o Upravi policije Kantona Sarajevo, kao i ažuriranu verziju Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo te pozove predstavnike međunarodne zajednice da pomognu koliko je potrebno; rok 90 dana.

  • Upostavi ekspertnu radnu grupu pod vodstvom Ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da razvije pravne i administrativne mjere neophodne za institucionalno repozicioniranje preostalih obaveza te za gašenje pravnog karaktera Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, te pozove predstavnike međunarodne zajednice da pruže pomoć koliko je potrebno; rok 90 dana.

  • Upostavi ekspertnu radnu grupu pod vodstvom premijera Kantona Sarajevo da isplanira pravni, finansijski i administrativni put za izgradnju novog, modernog i adekvatnog sjedišta za Upravu policije Kantona Sarajevo u cilju efikasnijeg pružanja policijskih usluga građanima; rok 90 dana.

Uređenje javne sigurnosti u Kantonu Sarajevo zahtijeva neposrednu i dalekosežnu strukturalnu reformu. Miješanje politike u profesionalni rad policije je hronična slabost u Bosni i Hercegovini, uključujući i stanje u Kantonu Sarajevo u neprihvatljivoj mjeri.

"Kanton Sarajevo se nosi s kompleksnim izazovima u javnoj sigurnosti s lošim rezultatima u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala te drugih oblika ozbiljnog kriminala koji negativno utječu na stvaranje sigurnog okruženja za građane, kao i hiljade turista i posjetilaca. Reforma uređenja javne sigurnosti u Kantonu Sarajevo bi trebala predstavljati jedan od kamena temeljaca koji će omogućiti Kantonu Sarajevo napredovanje ka svojim zasluženim društvenim i ekonomskim potencijalima", navodi se u inicijativi.

Put napredovanja u ovoj reformi jeste uveliko proširenje nezavisnosti Uprave policije Kantona Sarajevo kako bi se omogućilo profesionalnije, transparentnije i odgovornije djelovanje.

"Policija nezavisna od nepriličnih političkih upliva je obilježje modernih i demokratskih policijskih sistema. Uprava policije Kantona Sarajevo već posjeduje cijeli opseg operativnih, logističkih, administrativnih i finansijskih mehanizama za pružanje efikasne policijske usluge građanima. Nezavisnost policije također predstavlja važan preduslov za unapređenje odgovornosti i transparentnosti koji predstavljaju sastavne komponente dobre vladavine i vladavine zakona u demokratskim sistemima. Dok građani pristaju na društveni ugovor s demokratskom policijom i predaju joj monopol sile kako bi ona osigurala njihove građanske, političke i ekonomske slobode, policija u demokratskom društvu ima obavezu biti odgovorna javnosti kojoj služi", navodi zastupnik u Skupštini KS Aljoša Čampara (SDA).