Čamparina inicijativa
20

Američka ambasada i OHR: Pozdravljamo reforme za nezavisnost policije i jačanje odgovornosti

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Američka ambasada u BiH i OHR pozdravljaju sve inicijative i reforme koje doprinose nezavisnosti policije i jačanju njenih struktura, a povodom inicijative federalnog ministra unutrašnjih poslova i zastupnika u Skupštini KS Aljoše Čampare koji je nedavno zatražio potpunu reformu uređenja javne sigurnosti u Kantonu Sarajevo.
U svom obrazloženju, između ostalog, Čampara je naglasio da uređenje javne sigurnosti u Kantonu Sarajevo zahtijeva neposrednu i dalekosežnu strukturalnu reformu. On smatra da je miješanje politike u profesionalni rad policije hronična slabost u Bosni i Hercegovini, uključujući i stanje u Kantonu Sarajevo u neprihvatljivoj mjeri.

Tim povodom zatražili smo stav Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

"Ambasada SAD-a pozdravlja reforme koje doprinose nezavisnosti policije i jačaju njenu odgovornost i transparentnost, pošto ove mjere unapređuju vladavinu prava", navedeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) kažu da su vidjeli medijske izvještaje o inicijativi za provođenje reforme policije u Kantonu Sarajevo.

"OHR već dugo sarađuje sa svojim partnerima u okviru međunarodne zajednice i policijskih snaga u BiH u cilju poboljšanja nezavisnosti policijskih snaga. Visoki predstavnik već godinama u svojim redovnim izvještajima koje dostavlja Vijeću sigurnosti UN-a navodi da je nepropisno miješanje politike u profesionalno obavljanje policijskih poslova i zadataka i dalje stalan i zabrinjavajući problem u BiH", kazali su nam.

Iz OHR-a naglašavaju da svaka reforma kojom se poboljšava propisno rukovođenje, beskompromisnost u oblasti vladavine prava, profesionalnost i stručnost, kao i odgovornost prema građanima, zavređuje da se pažljivo razmotri.

"Poboljšanje nezavisnosti policije vodi ka većem stepenu odgovornosti, a to je u demokratskim društvima uvijek dobrodošlo", poručili su.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara smatra da bi ovakva reforma trebala predstavljati jedan od kamena temeljaca koji će omogućiti Kantonu Sarajevo napredovanje ka svojim zasluženim društvenim i ekonomskim potencijalima. Njom bi se proširila nezavisnosti Uprave policije Kantona Sarajevo kako bi se omogućilo profesionalnije, transparentnije i odgovornije djelovanje.

"Policija nezavisna od nepriličnih političkih upliva je obilježje modernih i demokratskih policijskih sistema. Uprava policije Kantona Sarajevo već posjeduje cijeli opseg operativnih, logističkih i administrativnih i finansijskih mehanizama za pružanje efikasne policijske usluge građanima. Nezavisnost policije također predstavlja važan preduslov za unapređenje odgovornosti i transparentnosti koji predstavljaju sastavne komponente dobre vladavine i vladavine zakona u demokratskim sistemima", navodi Čampara.

Inicijativa podrazumijeva da Skupština Kantona Sarajevo ovim nalaže Vladi Kantona Sarajevo da uspostavi ekspertnu radnu grupu pod vodstvom komesara policije Kantona Sarajevo da pripremi novi zakon o Upravi policije Kantona Sarajevo, kao i ažuriranu verziju Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo te pozove predstavnike međunarodne zajednice da pomognu koliko je potrebno. Rok za to bi bio 90 dana.